Sjeføkonom i Finansforbundet: – Frontfagsmodellen kan bli bedre

Regjeringen har oppnevnt utvalg som skal se på frontfagsmodellen. Sven Eide i Finansforbundet ser klare utfordringer med modellen. 
FRONTFAGSMODELLEN: Sjeføkonom Svein Eide i Finansforbundet mener frontfagsmodellen må være i stand til å støtte opp under omstilling og produktivitetsvekst. | Foto: Finansforbundet
FRONTFAGSMODELLEN: Sjeføkonom Svein Eide i Finansforbundet mener frontfagsmodellen må være i stand til å støtte opp under omstilling og produktivitetsvekst. | Foto: Finansforbundet

Utvalget skal vurdere om det er utviklingstrekk i økonomien som kan svekke oppslutningen om frontfagsmodellen. Ifølge sjeføkonom Sven Eide i Finansforbundet har frontfagsmodellen vært viktig for Norge og bidratt til sysselsetting og god konkurranseevne, men han peker videre på at industriens rolle i økonomien har blitt mindre. 

– Tjenestenæringer vokser frem og er i økende grad konkurranseutsatt. Finans, IT, luftfart og reiseliv er eksempler på dette. Frontfaget må være representativ for at modellen skal virke etter hensikten, sier Eide i en pressemelding. Han legger til at modellen må være i stand til å støtte opp under omstilling og produktivitetsvekst, trange lønnsrammer kan hindre bedrifter i å rekruttere den kompetansen de trenger, noe man ser eksempler på i finansbransjen. 

En annen utfordring er ifølge Eide det pågående kompetanseskiftet i enkelte bransjer.

– For finans forklarer denne sammensetningseffekten i stor grad den høye lønnsveksten sammenliknet med industrien. Her må vi komme frem til kjøreregler for hvordan vi håndterere dette inn i oppgjørene, sier Eide.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også