Finansforbundet tror hjemmekontor kan utfordre likestillingen

I en undersøkelse blant Finansforbundets medlemmer kommer det frem at flere unge kvinner enn unge menn kan tenke seg å jobbe mer hjemmefra når pandemien er over. Forbundets nestleder sier man må passe på at nye strukturer ikke sette likestillingen tilbake.
Arne Fredik Håstein, nestleder i Finansforbundet. | Foto: Sverre Christian Jarild
Arne Fredik Håstein, nestleder i Finansforbundet. | Foto: Sverre Christian Jarild

Undersøkelsen Finansforbundet har gjennomført viser at i gruppene under 35 år er det tydelige kjønnsforskjeller når det gjelder ønske om bruk av hjemmekontor. 65 prosent av kvinnene i gruppen svarer at de kunne tenke seg hjemmekontor to til tre dager i uken etter pandemien, mens 50 prosent av mennene svarer det samme.

– Det vil være en stor fordel for alle om arbeidsgivere åpner for mer hjemmekontor etter pandemien. Vi vet at flere av de største finansforetakene har nedsatt grupper som jobber med dette nå. Disse må imidlertid være bevisst på strukturer som kan sette likestillingen tilbake, sier Finansforbundets nestleder Arne Fredrik Håstein i en artikkel.

Håstein sier det er viktig å være oppmerksom på hvordan dynamikken blir i en ny normal med mer hjemmekontor. Vil for eksempel bruk av hjemmekontor påvirke karrieremulighetene i forhold til dem som ikke jobber hjemmefra, er et av spørsmålene Finansforbundet mener må stilles.

– Vi vet at fysisk tilstedeværelse var viktig for å få de utfordrende og utviklende arbeidsoppgavene før pandemien. Det har vært en fordel å være synlig, både på formelle og mindre formelle fysiske møteplasser. Ettersom pandemien har blitt såpass langvarig antar vi at mange ledere har funnet ulike strategier for å følge opp og se sine ansatte selv om de ikke er fysisk sammen. Disse bør videreføres og utvikles dersom hjemmekontor blir en del av hverdagen i fremtiden, sier Håstein.

Han understreker at det kan være små ting som endrer likestillingsbalansen i en virksomhet.

– Når den nye arbeidshverdagen skal organiseres må det gjøres med innsikt og varsomhet rundt både muligheter og hindringer for likestilling i finans. På en slik måte kan vi ta to skritt fremover, og ikke et skritt tilbake, avslutter nestlederen i Finansforbundet.

Flere bekymret over lønnsfesten i finansbransjen 

Finans Norge: Jobbskapertallet falt med 75.300 stillinger i fjerde kvartal

Lyser ut stillingen som banksjef i Nord-Østerdal: – Det er en viktig stilling

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også