Hjemmekontor sliter på finansansatte sin helse

Hver fjerde ansatt i finansbransjen sliter fysisk, og hver femte sliter psykisk som følge av hjemmearbeid under koronapandemien, ifølge en ny undersøkelse.
– En av fem med dårligere psykisk helse er ganske mye, sier Mari Holm Ingelsrud, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet. | Foto: Thomas Brun / NTB scanpix (illustrasjonsbilde)
– En av fem med dårligere psykisk helse er ganske mye, sier Mari Holm Ingelsrud, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet. | Foto: Thomas Brun / NTB scanpix (illustrasjonsbilde)

27 prosent har fått dårligere fysisk helse av mye hjemmekontor under pandemien, og 21 prosent har fått dårligere psykisk helse. I tillegg svarer 20 prosent at de er bekymret for egen helse i dagens situasjon. Tar man med dem som oppgir at de er litt bekymret, er det 40 prosent som i større eller mindre grad er bekymret for helsen.

Det viser en undersøkelse Finansfokus har gjennomført blant 5000 medlemmer i Finansforbundet.

– En av fem med dårligere psykisk helse er ganske mye, sier Mari Holm Ingelsrud, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet, til Finansfokus.

– Tidligere forskning viser at hjemmekontor kan være både positivt og negativt for arbeidstagerne. Situasjonen i dag er at i tillegg til pålagt hjemmekontor, er det sosiale livet mer amputert for mange. Ensomhet kan være en utfordring når man heller ikke treffer ansatte på kontoret lenger. Arbeidsplassen er en viktig sosial arena, legger hun til.

Hun trekker frem at det nok varierer hvor god fysisk tilrettelegging ansatte har på hjemmekontorene.

Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet er ikke overrasket over resultatene.

– Det blir fort vanskeligere å legge inn litt fysisk aktivitet i hverdagen. Det er viktig at arbeidsgiver følger opp både fysisk og psykisk helse. Det kan fort bli sykemeldinger hvis de ikke tar dette på alvor. De har jo også et ansvar til blant annet arbeidsmiljøloven, sier Mathisen til Finansfokus.

– Likevel ligger ansvaret først og fremst hos den enkelte ansatte. De må si fra hvis de merker at ting blir vanskelig, ellers er det ikke lett å fange opp ting. Samtidig forstår jeg at mange vegrer seg for dette. Man er opptatt av å levere godt. Da kan det være vanskelig å si fra. Jeg tror det er mange som føler på dette, legger hun til.

Ingjerd Blekeli Spiten i DNB: – Pandemien har gjort oss mer effektive 

DNB-ansatte ble omrokkert internt for å takle koronapågangen fra bedriftsmarkedet 

Finansforbundet lanserer hjemmekontor versjon 2.0

DNB med god erfaring fra hjemmekontor – kjører utstyr hjem til de ansatte i banken 

Hjemmekontor kan øke velstanden i befolkningen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også