Odin setter ned prisen på «Alt-i-ett»

Odin Forvaltning skrur ned på den aktive forvaltningen av fondene markedsført som «Alt-i-ett». Mindre jobb, skal og gi lavere pris.
PRISENDRING: ODIN setter ned prisen på flere av «alt-i-ett» fondene. | Foto: PR / Odin Fonder
PRISENDRING: ODIN setter ned prisen på flere av «alt-i-ett» fondene. | Foto: PR / Odin Fonder

Odin Forvaltning skal redusere prisen på samtlige fond i serien «Sparebank 1 Alt-i-ett» fra 1. juli 2024. Prisreduksjonene er illustrert i tabell under, og vil gjelde for samtlige andelsklasser. Endringene skjer ifølge Odin som følge av at fondene heretter vil investere en mindre andel i indeksfond.

Alt-i-ett-fondene har tidligere høstet mye kritikk, og NHH-professor Trond Døskeland mente ovenfor DN at kundene ble lurt.

– Mannen i gata blir lurt, sa han.

Kritikken var rettet mot at fondene ble markedsført som sparing på høyde med «proffene», men var opp til syv ganger så dyr som investering i indeksfond.

Fond-i-fond

Den dyreste andelsklassen, «Sparebank 1 Alt-i-ett 80 C» har et forvaltningshonorar på 1,15 prosent etter dagens prisendring. Andelsklassen merket C er for de med lavere innskudd, viser siden til Odine Forvaltning

«Andelsklasser gir oss derfor muligheten til å være konkurransedyktige på pris og tilby lavere forvaltningshonorar til de som betaler mest», heter det på siden. Men, basert på kampanjen som har fått kritikk ønsker de å tilby «mannen i gata» å spare som de proffe. Disse har gjerne en spareavtale og gjør mindre innskudd, det kan bli dyrt.

Fondets innehav er fordelt mellom 79,03 prosent i «Alt-i-ett 100 A» og 19,08 prosent i «ODIN Rente A». Fondet er altså et fond-i-fond. Men, forvaltningsavgiften for «Alt-i-ett 100 A» er 0,65 prosent, og for «Odin Rente A» er avgiften 0,2 prosent. 

Basert på historikken betaler «mannen i gata» en høyere pris for et likt produkt, som i tillegg ikke genererer meravkastning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også