Aldri før har nordmenn spart mer i fond

Særlig én aldersgruppe bemerker seg som supersparere.
NYE REKORDER: Administrerende direktør i verdipapirfondenes forening (VFF), Bernt Zakariassen. | Foto: Irene Sandved Lunde / VFF
NYE REKORDER: Administrerende direktør i verdipapirfondenes forening (VFF), Bernt Zakariassen. | Foto: Irene Sandved Lunde / VFF

Av Norges befolkning er det nå hele 50 prosent som har penger plassert i aksjefond, viser en undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening (VFF). Dette er en økning på 2 prosentpoeng fra året før, og den høyeste andelen siden starten av undersøkelsen i 2001.

Siden 2017 har andelen vært økende, både for menn og kvinner. Men, tallenes tale viser fortsatt at flere menn sparer i aksjefond enn kvinner. Hele 54 prosent av menn sparer i aksjefond, samt 46 prosent av kvinnene.

– De siste årene har gått fra at 1 av 3 sparer i fond til nå at annenhver nordmann sparer. Med tanke på økte renter og inflasjon, er resultatene litt overraskende, sier Bernt Zakariassen, administrerende direktør i VFF i en pressemelding. 

Av de som investerer i fond er det hele 59 prosent som har en månedlig spareavtale, det er en økning på 4 prosentpoeng fra i fjor. I aldersgruppen 30 til 39 år har 69 prosent av de som sparer i fond en månedlig spareavtale.

Undersøkelsen viser at av de med husholdningsinntekt under 300.000 kroner, sparer nå 40 prosent i aksjefond. Det er en økning på 14 prosentpoeng sett mot 2023.

Basert på tall fra Norges Bank ser man at realrenten antas å være positiv fremover. Alt annet likt kan det bidra til ytterligere økt sparing.

En mai-rapport fra VFF viser at personkundenes forvaltningskapital har økt med 100 milliarder kroner i år til 535 milliarder kroner, det er en økning på 23 prosent hittil i år.

Les mer: – Betydelig økning i nettotegning i aksjefond i mai

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også