Studie viser at aktive norske fond lønner seg

Storebrand har analysert fondsmarkedet og funnet at anbefalingen til sparekundene bør være ulik for norske og globale fond.
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Storebrand.
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Storebrand.

Storebrand har ved hjelp av Morningstar-data analysert ti år med avkastning til norske og globale aksjefond. Sammenligningen er gjort opp mot Morgan Stanleys verdensindeks og hovedindeksen på Oslo Børs.

Undersøkelsen viser blant annet at det lønner seg med høy aksjeandel i fondene for best avkastning over tid. Men et kanskje enda viktigere funn for den norske bransjen er at det historisk sett lønner seg med ulik strategi om man investerer i globale eller norske fond.

Skal man investere i globale fond har den beste strategien vist seg å være indeksfond.

Skal man investere i norske aksjefond er det imidlertid mest lønnsomt med aktive aksjefond over tid. Norske fondsforvaltere har altså vært flinke til å plukke ut aksjer som går bedre enn hovedindeksen på Oslo Børs.

– Det er interessant at i det globale markedet, har det hele tiden lønnet seg å investere i ett fond. I det norske markedet er det motsatt, her har du tjent på å velge forårets vinnere blant aksjefondene, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand til Nettavisen.

Hun mener det er en fordel at Norge er lite, fordi det da er færre meglere, tradere og forvaltere som følger selskapene tett. Dermed blir det mulig å få rabatt på flere aksjer enn i det globale markedet, der høy oppmerksomhet gir mer riktig prising av aksjene.

Rådet Storebrand vil gi sparerne etter studien er at man for norske aksjefond bør velge et aktivt fond som var blant de ti med best avkastning året før. I snitt villle dette gitt en meravkastning på tre prosent per år de siste ti årene.

C Worldwide fjerner minsteinnskudd på etisk fond

Investeringer i aksjefond gir alle medlemmene i Finansforbundet mulighet til å streike med full lønn i godt over én måned

Formuesforvaltning konsoliderer satsning mot familieformuer 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også