Færre betalingsanmerkninger og inkassosaker under pandemien

Beløpet som er til betalingsanmerkning har gått ned med over en milliard kroner, fra 63,6 milliarder den 1. januar i år til 62,2 milliarder kroner per 1. august i år. Det viser tall fra Dun & Bradstreet, tidligere Bisnode, som er utarbeidet på oppdrag for Kredinor.
– Vi må antagelig mer enn 15 år tilbake i tid for å finne noe tilsvarende, jeg kan i hvert fall ikke huske å ha observert noe slikt. Inflasjon og innvandring, samt at en stadig større andel av befolkningen handler på kreditt, gjør at tallet normalt «alltid» skal stige, uttaler Solstad i en pressemelding fra Kredinor.
Det har også gjennom pandemien vært en nedgang i den rentebærende forbruksgjelden. Tall fra Gjeldsregisteret viser at nedgangen vært om lag 14 prosent siden mars 2020.
Rundt 230.000 personer har nå betalingsanmerkninger i Norge. Det er 10 prosent færre enn før pandemien. Den største nedgangen i løpet av året er i aldersgruppene 30-39 og 40-44. Ifølge Kredinor.
– Tidligere har eksperter spådd et ras av konkurser og at en gjeldskrise ville ramme nordmenn. Nå som vi er på vei ut av pandemien kan vi konkludere med at det ikke har skjedd, uttaler Solstad i meldingen.
Inkassoselskap: – Antallet uløste inkassosaker øker med nesten 100.000 saker hver måned
Ny rapport fra SIFO: – Finansbransjen ønsker et utvidet gjeldsregister
Inkassoselskapet Sergel: Personopplysninger har kommet på avveie
Forbruksgjelden fortsetter å synke, men antall inkassosaker stiger