PwCs klimarapport: Bare fire av Norges 100 største virksomheter har utslippskutt i tråd med Parisavtalen

PwC Klimaindeks: Hadde virksomhetene tatt med indirekte klimautslipp i rapportene sine ville situasjonen vært enda verre, viser rapporten.
Hanne Løvstad, leder for bærekraft i PwC. | Foto: PwC
Hanne Løvstad, leder for bærekraft i PwC. | Foto: PwC

Konsulentselskapet PwC har laget en klimaindeks basert på klimarapporteringen til de 100 største virksomhetene i Norge. Den viser at bare fire av de 100 faktisk kutter i sine utslipp i tråd med Parisavtalen.

Posten Norge har vært best på CO2-kutt hittil med en reduksjon på over 100.000 tonn de siste tre årene. Det eneste finansselskapet blant de fire er Storebrand, som får selskap av Vinmonopolet og Schibsted.

Men ifølge PwC viser ikke indeksen det korrekte bildet. Svært få rapporterer indirekte utslipp, som ville vist et enda tristere bilde av situasjonen.

– Det som virkelig betyr noe er indirekte utslipp. Selger du klær i Norge, så bør du ta med i klimaregnskapet hvor mye CO2 som slippes ut i produksjonen og transport av varene. At daglig leder i kleskjeden reiser mindre med fly er såklart bra, men det er ikke der skoen trykker, sier Hanne Løvstad, bærekraftsleder i PwC i en pressemelding.

Ifølge henne er det 20 virksomheter som rapporterer indirekte klimagassutslipp for 2020. I snitt er de indirekte utslippene ti ganger større enn direkte utslipp for disse selskapene.

I bank- og finansnæringen utgjør de indirekte utslippene 99,97 prosent av de totale utslippene.

– Tallene illustrerer viktigheten av at næringslivet kartlegger indirekte utslipp for å få et helhetlig bilde på sin klimapåvirkning. For svært mange selskaper er det de indirekte utslippene som bør være hovedfokus i en klimastrategi, sier Løvstad.

Hun tror også mange har gjort en litt for dårlig jobb med å faktisk kartlegge egne utslipp før de satte målene sine. Fire av ti norske selskapet har en tydelig strategi for klimakutt, mens tre av ti har mål i tråd med Parisavtalen.

PwC oppgir ikke hvem som er kunder på klimaindeksen sin: – Det er uproblematisk

Storebrand ønsker å kutte klimautslipp gjennom ny innkjøpsstrategi: – Vi gjør innkjøp for 2,6 milliarder kroner hvert år

PwC mener at syv finansselskaper ikke dokumenterer klimautslippet i tråd med Parisavtalen

CEMAsys: – Vi bruker ikke mye tid på klimaindeksen til PwC

Gjensidige: – Vi har satt som mål å reparere skader på en klimavennlig måte

PwC: Bank- og finansbransjen har størst andel indirekte utslipp

DNB: – I ytterste konsekvens vil vi avslå lånesøknader fra selskap som ikke tar klima på alvor 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også