FinansWatch

DNB klare til å svare klima-aktivister

DNB møter stadig mer motstand fra aktivister som mener det er galt av dem å støtte olje- og gassbransjen. Det er ikke den beste tilnærmingen, mener Kjerstin Braathen.

Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB sier banken ikke vil bøye av for press når det gjelder å boikotte olje- og gasselskaper. | Foto: Pressebilde.

DNB er under press fra stadig flere hold for å slutte å finansiere oljesektoren. Men Kjerstin Braathen sier til Bloomberg at hun er parat til å forsvare bankens strategi overfor aktivistene og at det ikke er riktig strategi å kutte finansiering, selge aksjer eller boikotte oljeselskapene.

– Det kan være en farlig strategi dersom resultatet er at vi bygger opp flere gråmarkeder som ikke er regulerte, ikke er transparente eller ikke blir påvirket av regulering, sier Braathen til Bloomberg.

Hun mener en boikott vil kunne føre til at olje- og gasselskaper blir støttet av langt mindre ansvarlige finansielle støttespillere, som igjen vil kunne hindre overgangen til fornybar energi.

DNB har 3,9 prosent av sin samlede utlånsportefølje eksponert mot de stadig mindre populære «fossilselskapene», og banken har redusert engasjementene mot olje og gass de siste årene.

Historien viser, ifølge Bloomberg, at det er lett for fossil-selskaper å finne nye støttespillere når banker går ut. Og ofte får disse investeringen til rabattert pris. Dette har tidligere skjedd når Oljefondet har solgt seg ut av selskaper.

Men når det er sagt er det heller ikke overveldende resultater som viser at det alltid lønner seg å bli værende i et selskap for å påvirke i en mer bærekraftig retning.

– Dette er ikke en eksakt vitenskap. Vi er på nytt territorium når det gjelder å sette klimamål og vår måte å angripe det på er å evaluere etter et år. Går det fortere vil vi aksellerere arbeidet, sier Braathen.

DNB har nærmere 200 milliarder kroner eksponert mot olje og gass. Tilsvarende har de rundt 56 milliarder kroner i grønne obligasjoner.

KLP: – Makten vi har som kapitalforvalter må anvendes på en klok måte

Sbanken: Spareroboten er mer effektiv, mer konsekvent og har ennå ikke gjort feil 

Nordnets internasjonale indeksfond blir bærekraftige

Mer fra FinansWatch

Ørskog Sparebank retter fokuset mot Olga-svindel

Banksjef i Ørskog Sparebank kaller det «blodig urettferdig» at bankene skal måtte stå ansvarlig om kundene går imot signert avtale. Nå skal banken gjøre en jobb så Ørskog Sparebank slipper å miste kapital.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch