FinansWatch

Norske kapitalforvaltere i etisk dilemma i Myanmar

Både Oljefondet og flere norske kapitalforvaltere har investert i selskaper som knyttes til militærregimet i Myanmar. Men ved salg og ren boikott av slike investeringer mister man også muligheten til å påvirke.

Myanmars øverstkommanderende, Senior General Min Aung Hlaing overser en militærparade 27. mars. | Foto: NTB/AP Photo

Selskapet Adani Ports i Myanmar har kommet i søkelyset for sin tilknytning til de militære styrkene i Myanmar, som tidligere i år gjennomførte et kupp i landet.

I ettertid har det blitt kjent at Oljefondet hadde investert i Adani Ports. Men også andre norske kapitalforvaltere som DNB, Nordea, KLP og Storebrand har gjennom enkelte av sine fond investert i selskapet som finansierer militærstyrkene i Myanmar, skriver E24.

De norske kapitalforvalterne skal ifølge Morningstar ha investert tilsammen 12 millioner kroner i Adani Ports per 15. mars.

Nordea solgte seg ut av selskapet i November og DNB oppgir å ha solgt sine aksjer i slutten av mars, men KLP og Storebrand fortsatt eier sine aksjer.

Militærregimet i Myanmar anklages for en rekke menneskerettighetsbrudd og selskaper som Adani Ports er direkte med å finansiere deres aktiviteter og i tillegg berike høytstående offiserer i Myanmar.

Framtiden i våre hender kritiserer de norske forvalterne for sine investeringer og mener de burde vært kuttet for lenge siden. Samtlige av de norske kapitalforvalterne sier de har vært klare over situasjonen og hatt selskapet under oppsyn.

– Vi går alltid i dialog med selskapene for å se om vi kan påvirke til endret praksis før vi eventuelt ekskluderer dem fra våre fond. Dersom vi ikke er medeiere i et selskap, blir det også vanskeligere å påvirke selskapet, sier Janicke Scheele, leder for ansvarlige investeringer i DNB Asset Management til E24.

Også Storebrand og KLP sier de vil følge opp selskapet med tanke på påvirkning før det selger seg ut.

– Når slike rapporter foreligger, må vi undersøke tilknytningen selskapet har til hendelsen, hva som har skjedd og hva som kan skje fremover. Selskapet må nå bevise at det ikke medvirker til grove brudd på menneskerettigheter, sier Kiran Aziz, senioranalytiker for ansvarlige investeringer i KLP til E24.

– Vi er godt kjent med selskapet, og er i aller høyeste grad oppmerksomme på situasjonen. Dette er en vanskelig sak, men vi skal gjøre dette grundig, forklarer investeringsdirektør Bård Bringedal i Storebrand.

Oljefondet utelukker selskap grunnet uakseptabel risiko  

Nicolai Tangen har oppdatert strategien til Oljefondet 

Lars Erik Moen: Vi må hele tiden sørge for å fornye oss og se etter nye muligheter 

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch