Organisasjon ønsker fornybarfond på 25 milliarder

Zero tar til orde for et nytt fond som statlige Norfund kan bruke til å finansiere fornybarprosjekter i utviklingsland og fremvoksende økonomier.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Organisasjonen Zero foreslår i en rapport et nytt fond på 25 milliarder som Norfund kan bruke til å finansiere fornybarprosjekter, skriver E24.

– Dette er viktig fordi det haster å fase ut kull fra energimiksen. Kullkraft er den største enkeltkilden til klimagassutslipp, og står for 30 prosent av globale CO₂-utslipp. I tillegg er det stort og voksende behov for ren strøm, særlig i utviklingsland og fremvoksende økonomier, sier nestleder Dagfrid Forberg i Zero til E24.

Zero tar til orde for et nytt fond som statlige Norfund kan bruke til å finansiere fornybarprosjekter i utviklingsland og fremvoksende økonomier.

I rapporten argumenteres det med at fondet vil bidra til betydelige globale klimakutt, og kan utgjøre Norges viktigste klimabidrag internasjonalt. De håper at regjeringen vil legge den frem på klimatoppmøtet i Glasgow i høst.

– Dette vil være et stort fond, og det er mye penger, men kapitalbehovene er astronomiske. Vi har også tro på at dette er noe som kan gjøres med begrenset risiko, og at det kan være gode investeringer, sier Norfund-sjef Tellef Thorleifsson til E24.

Thorleifsson sier til E24 at det er opp til Stortinget og regjeringen om et slikt fond skal etableres, men er enig i at det kan utgjøre en forskjell.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også