FinansWatch

Nordnet: Rekordkjøp av aksjefond i november

Nordnets kunder nettokjøpte aksjefond for over en milliard kroner i november, mens Oslo Børs' avkastning ble den høyeste siden 1983.

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. | Foto: PR/Nordnet

Positive nyheter om at tre koronavaksiner er underveis utløste en voldsom vekst på verdens børser. Oslo Børs hadde en oppgang på 15 prosent, som er den høyeste veksten så langt tilbake statistikken går, det vil si 1983, skriver Nordnet i en melding onsdag.

Ute i Europa var oppgangen på 18 prosent, mens den i USA var på 10 prosent. Globalt var oppgangen på 13 prosent som er den beste måneden siden 1975, ifølge Nordea.

Dette fikk Nordnets kunder til å gå i shoppingmodus og tilsammen nettokjøpte de fond for 1093 millioner kroner i november. Nettokjøpet av aksjefond ble 1097 millioner kroner.

– Dette er ny rekord for fondskjøp i løpet av en måned i Nordnets historie i Norge, uttaler Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet i en pressemelding.

Han forteller at den forrige rekorden var fra april i år, da Nordnets kunder nettokjøpte fond for 805 millioner kroner, derav 673 millioner i aksjefond, etter at aksjemarkedet bunnet ut i slutten av mars.

Sektorrotasjon

Vaksinenyhetene førte til en sektorrotasjon i aksjemarkedet, hvor normalt trauste verdiaksjer steg og typiske vekstaksjer sakket farten. Men fondskundene har ikke respondert umiddelbart på dette.

– Vekstaksjer har gjennomgående gitt bedre avkastning enn verdiaksjer helt siden finanskrisen, og det er for tidlig å si om sektorrotasjonen i november er et kortsiktig blaff eller en langvarig trend. Forblir rentene lave, taler det for at vekstaksjer og vekstfond fortsatt vil gjøre det bra, mener spareøkonomen, og legger til:  

– Vi ser så langt ikke tegn på at fondskundene våre posisjonerer seg mot typiske verdiforvaltere som Skagen og Odin. Fremdeles er det fornybarfond og teknologifond – som begge er i vekstkategorien - som ligger på kjøpstoppen, kommenterer Sættem.

KLP til topps i hedgefond-kåring etter flere års målrettet arbeid

Anders Skar i Nordnet: – Overraskende at så mange forvaltere og så mange fond har endret returprovisjonen

Sanner: – Jeg har en klar forventning om at banker bidrar til å opplyse om gebyr og honorar i fondsmarkedet 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch