Derfor ble investeringsfond svindlet for 100 millioner

Manglende IT-sikkerhet og bevisstgjøring om datakriminalitet i Norfund var blant årsakene til at svindlere klarte å stjele 100 millioner kroner i et dataangrep, viser rapport fra PWC.
Norfund med administrerende direktør Tellef Thorleifsson, styreleder Olaug Svarva og Thomas Fjell Heltne | Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Norfund med administrerende direktør Tellef Thorleifsson, styreleder Olaug Svarva og Thomas Fjell Heltne | Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NTB og John Seljehaug

Det viser en uavhengig gjennomgang fra rådgivningsselskapet PwC. De mener at en profesjonell kriminell gruppe med betydelige ressurser trolig sto bak bedrageriet. Det er ingen mistanker om at noen internt i Norfund har vært involvert.

– Hendelsen har tydeliggjort at rutinene ikke har vært robuste nok til å stå imot denne form for svindel, skriver Norfund i en pressemelding.

PwC mener gjerningspersonene fikk tilgang til epostkorrespondanser gjennom såkalt phishing, der avsender fremstår som en reell virksomhet, men i realiteten er en svindler.

– De manipulerte og forfalsket deretter informasjonsutveksling mellom Norfund og låntaker over tid på en måte som var realistisk i utforming, innhold og språkdrakt, heter det.

I mai ble det kjent at de hadde blitt svindlet for 100 millioner kroner. I forkant hadde gjerningspersonene gjennomført et datainnbrudd som ga dem innsyn i eposter mellom Norfunds ansatte og deres samarbeidspartnere.

Hendelsen skjedde 16. mars, men ble ikke oppdaget før 30. april. Norfund opplyser at de har satt i verk en rekke tiltak, som blant annet omfatter å øve på IT-sikkerhet.

Norfund skaper jobber og forbedrer levekår ved å investere i virksomheter som fremmer en bærekraftig utvikling. Etablering og vekst av bærekraftige bedrifter har vært den største drivkraften for redusert fattigdom i verden de siste 25 årene. 

Norfund bidrar til etablering og utvikling av mange bærekraftige bedrifter som ellers aldri ville blitt startet opp på grunn av høy risiko

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også