Nordea-topp: Norske sparebanker er ledende i Norden på grønne obligasjoner

Statsobligasjonene i samme farge lar imidlertid vente på seg, men Philip Asp tror likevel disse obligasjonene er de nye «safe havens».
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

– Norske sparebanker er ledende i norden på å utstede grønne obligasjoner, sier Philip Asp, Head of investment banking, i Nordea til FinansWatch.

Grønne obligasjoner er lån som skal finansiere miljørettede formål. Oslo børs lanserte i 2015 den første listen i verden over grønne obligasjoner med mål om å synliggjøre grønne investeringsvalg. 

SpareBank 1 Gruppen har utviklet et omfattende rammeverk for utstedelse av grønne obligasjoner og Sunndal Sparebank var første bank i Norge som i 2019 noterte en grønn obligasjon på Oslo Børs .

– Norsk banksektor, særlig sparebankene, er ledende i Norden på å utstede grønne obligasjoner, forteller Asp.

Ifølge en artikkel fra 2019 i Framtiden utgjør grønne obligasjoner i overkant av 30 milliarder kroner i investeringer. 

En ny safe haven

Asp identifiserer også en økende apetitt blant investorer for bærekraftige investeringer. 

– Den store forskjellen er at vi nå ser en grunnleggende interesse for samfunnsansvar ettersom investorer har innsett at det finnes «Alfa» i samfunnsbevisste investeringer. Bare se på den siste tidens markedsvolatilitet: Nesten uansett hvordan du ser på det, har bærekraftige og grønne investeringer overgått sammenlignbare, men likevel tradisjonelle, investeringer. De har selvsagt vært påvirket av Covid-19-pandemien, men ikke like mye sammenlignet med andre, sier Asp.

Denne trenden har først og fremst slått rot på makronivå for så å spre seg nedover i markedet, mener Asp. 

– Dette er en del av det grønne obligasjonsmarkedet som har hatt en betydelig økning i momentum de siste månedene. Det har også den bredere utviklingen rundt bærekraftig finans som vi observerer i finansmarkedene. Ursula Von der Leyden har satt ytterligere fokus på bærekraft som en del av sin nye kommisjon, sier Asp. 

– En del av dette økte fokuset skyldes en oppdatering av den opprinnelige handlingsplanen for bærekraftig finans som ble lansert i 2018. Dette har ekspandert også i bedrifter, som jeg mener også har drevet utviklingen for denne typer obligasjoner i senere tid, forteller Asp til FinansWatch.

– Bærekraftighet har nesten blitt en ny definisjon på safe haven. Før var det gull og sveitsiske franc, fortsetter Asp. 

Grønne statsobligasjoner i Norge lar vente på seg

Grønne statsobligasjoner er på vei i Sverige og Danmark, mens i Norge ser det foreløpig ikke ut til å være noe i anmarsj.

– Sverige blir trolig først i august 2020, sier Asp. 

Årsaken til at denne typen statsobligasjoner lar vente på seg i Norge er mange.

– Norge har mye mindre statsgjeld enn Sverige og Danmark. Den reduserte gjeldsgraden gjør at det ikke er like naturlig at den norske staten har grønne obligasjoner, sier Asp. 

– Elefanten i rommet er jo Norges oljebransje. Hvis Norge skulle utstede en grønn obligasjon, tror jeg enkelte investorer ville stilt spørsmålstegn ved det, forteller han.

Premiere for grønne statsobligasjoner i Sverige

Kapitalforvaltere tror mer på obligasjonlån enn statsobligasjoner  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også