FinansWatch

Nordea-topp: Norske sparebanker er ledende i Norden på grønne obligasjoner

Statsobligasjonene i samme farge lar imidlertid vente på seg, men Philip Asp tror likevel disse obligasjonene er de nye «safe havens».

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

– Norske sparebanker er ledende i norden på å utstede grønne obligasjoner, sier Philip Asp, Head of investment banking, i Nordea til FinansWatch.

Grønne obligasjoner er lån som skal finansiere miljørettede formål. Oslo børs lanserte i 2015 den første listen i verden over grønne obligasjoner med mål om å synliggjøre grønne investeringsvalg. 

SpareBank 1 Gruppen har utviklet et omfattende rammeverk for utstedelse av grønne obligasjoner og Sunndal Sparebank var første bank i Norge som i 2019 noterte en grønn obligasjon på Oslo Børs .

– Norsk banksektor, særlig sparebankene, er ledende i Norden på å utstede grønne obligasjoner, forteller Asp.

Ifølge en artikkel fra 2019 i Framtiden utgjør grønne obligasjoner i overkant av 30 milliarder kroner i investeringer. 

En ny safe haven

Asp identifiserer også en økende apetitt blant investorer for bærekraftige investeringer. 

– Den store forskjellen er at vi nå ser en grunnleggende interesse for samfunnsansvar ettersom investorer har innsett at det finnes «Alfa» i samfunnsbevisste investeringer. Bare se på den siste tidens markedsvolatilitet: Nesten uansett hvordan du ser på det, har bærekraftige og grønne investeringer overgått sammenlignbare, men likevel tradisjonelle, investeringer. De har selvsagt vært påvirket av Covid-19-pandemien, men ikke like mye sammenlignet med andre, sier Asp.

Denne trenden har først og fremst slått rot på makronivå for så å spre seg nedover i markedet, mener Asp. 

– Dette er en del av det grønne obligasjonsmarkedet som har hatt en betydelig økning i momentum de siste månedene. Det har også den bredere utviklingen rundt bærekraftig finans som vi observerer i finansmarkedene. Ursula Von der Leyden har satt ytterligere fokus på bærekraft som en del av sin nye kommisjon, sier Asp. 

– En del av dette økte fokuset skyldes en oppdatering av den opprinnelige handlingsplanen for bærekraftig finans som ble lansert i 2018. Dette har ekspandert også i bedrifter, som jeg mener også har drevet utviklingen for denne typer obligasjoner i senere tid, forteller Asp til FinansWatch.

– Bærekraftighet har nesten blitt en ny definisjon på safe haven. Før var det gull og sveitsiske franc, fortsetter Asp. 

Grønne statsobligasjoner i Norge lar vente på seg

Grønne statsobligasjoner er på vei i Sverige og Danmark, mens i Norge ser det foreløpig ikke ut til å være noe i anmarsj.

– Sverige blir trolig først i august 2020, sier Asp. 

Årsaken til at denne typen statsobligasjoner lar vente på seg i Norge er mange.

– Norge har mye mindre statsgjeld enn Sverige og Danmark. Den reduserte gjeldsgraden gjør at det ikke er like naturlig at den norske staten har grønne obligasjoner, sier Asp. 

– Elefanten i rommet er jo Norges oljebransje. Hvis Norge skulle utstede en grønn obligasjon, tror jeg enkelte investorer ville stilt spørsmålstegn ved det, forteller han.

Premiere for grønne statsobligasjoner i Sverige

Kapitalforvaltere tror mer på obligasjonlån enn statsobligasjoner  

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger