Softbank retter blikket mot selskaper med ikke-hvite gründere

Japanske Softbank lanserer et fond på 100 millioner dollar som skal prøve å bedre mangfolden i startup-verden.
Foto: Koji Sasahara/AP/NTB Scanpix
Foto: Koji Sasahara/AP/NTB Scanpix

Fondet, som får navnet Opportunity Growth Fund, skal bare «investerere i selskaper som ledes av fargede gründere og entreprenører» ifølge et internt memo fra Softbanks operative sjef Marcelo Claure, skriver TechCrunch.

Softbank peker på at bare én prosent av alle gründere som har fått venturekapital er fargede, og at en overveiende andel av alle investeringer ender i selskaper som er startet av hvite menn.

Det nye fondet kan derfor være en del av en større strategisk satsing. I sitt memo skriver Claure at 50 prosent av gevinsten fra det første fondet skal investeres i nye tilsvarende vekstfonder.

Mulig reaksjon

At fondet blir lansert i disse dager kan lett bli sett på som et svar på den siste tidens protester i kjølvannet av drapet på George Floyd.

Det kan også bli sett på som et svar på Softbanks helt egne rasepregede problemer de siste ukene. Helt nylig måtte sjefen for et av Softbanks porteføljeselskaper, Banjo, måtte gå etter at de ble kjent at han hadde tidligere koblinger til Ku Klux Klan.

«Jeg lover å gjøre hva jeg kan for å bli en god alliert til sorte amerikanere som har kjempet mot disse urettene i århundrer. Bare gjennom å anerkjenne og agere mot rasisme – også i dess mest subtile form – kan vi håpe på å utrydde det», skriver Claure i memoet.

Utover det nye fondet skal Softbank også se over hvordan ansettelsesprosessene foregår både i det egne selskapet og i porteføljeselskapene. Det skal rettes et særlig fokus på diversifiering i lederstillinger og styreplasser. Mangfoldet i banken har historisk ikke imponert, men et lite skritt i riktig retning blir når professor Yuko Kawamoto blir innvalgt som den eneste kvinnen i Softbanks styre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også