FinansWatch

Norfund tapte 100 millioner i svindel

Det statseide Norfund har tapt 100 millioner kroner i et digitalt angrep.

Norfund med Thomas Fjell Heltne, administrerende direktør Tellef Thorleifsson, styreleder Olaug Svarva og Terje A. Fjeldvær, leder for DNBs avdeling for bedrageribekjempelse, på pressmøte i forbindelse med svindel for 100 millioner kroner gjennom et digitalt angrep. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Svindelen knyttet seg til en låneavtale Norfund har inngått med en mikrofinansinstitusjon i Kambodsja på 10 millioner dollar, cirka 100 millioner kroner, sier Norfund-direktør Tellef Thorleifsson til NRK.

Norfund investerer i utviklingsland for å bidra til økonomisk vekst og skape arbeidsplasser.

Fondet opplyser at svindlerne fikk tilgang til informasjon om lånet gjennom et datainnbrudd. De forfalsket informasjon, både dokumenter og betalingsdetaljer, og lurte Norfund til å overføre pengene til en annen konto enn låntakerens. I stedet for at pengene ble sendt til Kambodsja, endte de i Mexico.

To svindelforsøk

Dette skjedde 16. mars, men svindelen ble først oppdaget 30. april. At svindlerne «manipulerte kommunikasjonen» mellom Norfund og låntakeren, bidro til at det tok tid før svindelen ble oppdaget, ifølge opplyser investeringsfondet.

– Parallelt hadde svindlerne iverksatt et nytt svindelforsøk. Dette svindelforsøket ble avslørt og stoppet internt. Så langt har Norfund ikke avdekket svindel eller forsøk til svindel utover disse to, heter det i pressemeldingen.

– Ikke gode nok rutiner

Fondet samarbeider tett med politiet, fondets bank DNB, og andre instanser, opplyses det i en pressemelding. Thorleifsson vedgår at saken viser at systemene og rutinene ikke har vært gode nok, og opplyser at det er satt i verk tiltak for å styrke rutinene.

– Dette er en svært alvorlig hendelse som vi beklager på det sterkeste. Vi kartlegger nå det komplette hendelsesforløpet for å komme til bunns i saken og iverksetter tiltak for å hindre at tilsvarende skal kunne skje igjen, sier styreleder Olaug Svarva.

Det er satt krisestab i Norfund, og Utenriksdepartementet ble varslet. Styret har engasjert revisjonsfirmaet PWC, som skal gjøre en uavhengig gjennomgang av selskapets rutiner og sikkerhetssystemer.

Manipulerte begge sider

– Norfund-svindelen er det best gjennomførte angrepet jeg har sett, sier Terje A. Fjeldvær, som leder DNBs avdeling for bedrageribekjempelse.

– Svindlerne har brukt lang tid i Norfunds e-postsystemer for å slå til på riktig sak og riktig tidspunkt. De har manipulert begge sider, sier Fjeldvær på en pressekonferanse om svindelen onsdag.

Han understreker at svindelbeløpet er dobbelt så stort som utbyttet fra det største ranet i norsk historie, nemlig Nokas-ranet i 2004.

– Disse kriminelle bærer en betydelig lavere risiko enn ved et ran, sier Fjeldvær.

Mer fra FinansWatch

Kraftig økning i kortbruk

Ikke engang i den travleste sommerperioden i 2019 har DNB sett tilsvarende kortbruk som de ser nå, melder banken.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch