Flere velger å forsikre bunaden

Antallet bunadsforsikringer økte med 10 prosent i fjor sammenlignet med året før, viser tall for Tryg Forsikring. 
BUNADSKADER: Bunader forsvinner eller skades nær sagt året rundt, men det topper seg selvsagt rundt 17. mai hvert år, forteller kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring. | Foto: Colourbox/Tryg Forsikring
BUNADSKADER: Bunader forsvinner eller skades nær sagt året rundt, men det topper seg selvsagt rundt 17. mai hvert år, forteller kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring. | Foto: Colourbox/Tryg Forsikring
av SYNNØVE PRYTZ BERSET

Tryg har aldri hatt så mange bunadsforsikringer som nå. 

– En bunad eller festdrakt er gjerne det dyreste plagget man eier, og stadig flere velger å forsikre den, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding. 

Koster mer

Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem, ifølge Norsk Flid Husfliden. Trolig er i overkant av 80.000 av disse dekket av egen verdigjenstand- eller bunadsforsikring.

– Verdien av bunader og folkedrakter blir stadig høyere, og det er ikke uvanlig at en komplett ny bunad nå koster langt over 50.000 kroner. En bunad vil kun være delvis dekket av en reise- eller innboforsikring, og det er derfor ikke overraskende at mange velger en bunadsforsikring som dekker både drakten og bunadssølv, i tillegg til uhell, skader, tyveri eller at den blir borte. Forsikringen gjelder både hjemme og på reise, og festdrakter er selvsagt dekket på lik linje med bunad, sier Brandeggen.

Økning i bunadskader

I fjor hadde Tryg fem ganger flere skadesaker enn året før som gjaldt bunad eller festdrakter. De fleste skadene er hendelige uhell, men det er også mange som mister eller glemmer igjen festplagget eller deler av det på ukjent sted.

– Bunader forsvinner eller skades nær sagt året rundt, men det topper seg selvsagt rundt 17. mai hvert år. Det er alt fra rifter i skjortene oppstått i kø på nasjonaldagen, til flekker som ikke lar seg fjerne. De fleste som blir borte har ligget i koffert på fly, eller ved tyveri i bil eller hus, sier Brandeggen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også