Forsikringsselskapene ønsker ikke å kreve inn veibruksavgift

– Avgiftsinnkreving bør ikke tillegges forsikringsnæringen, sier Hege Hodnesdal i Finans Norge.
VEIBRUKSAVGIFT: Forsikringsbransjen bør ikke få ansvar for innkreving av veibruksavgift og bompenger, mener Hege Hodnesdal i Finans Norge. | Foto: Finans Norge
VEIBRUKSAVGIFT: Forsikringsbransjen bør ikke få ansvar for innkreving av veibruksavgift og bompenger, mener Hege Hodnesdal i Finans Norge. | Foto: Finans Norge

Siden 2018 har forsikringsselskapene hatt ansvar for å kreve inn trafikkforsikringsavgiften, den tidligere årsavgiften bileiere må ut med. Men det får holde, uttaler Finans Norge til nettavisen Møre.

I dag er nullutslippskjøretøy fritatt for veibruksavgiften, noe som utgjør store inntektstap for staten. En arbeidsgruppe fra Skatteetaten og Statens vegvesen har nå foreslått en ny avgiftsordning for elbiler basert på årlig kjørelengde. De foreslår videre at denne avgiften bør kunne kreves inn av forsikringsselskapene. 

Finans Norge mener en sammenblanding av rollen som forsikringsgiver og avgiftsinnkrever kan ha «utilsiktede og uheldige konsekvenser».

– Hovedbudskapet vårt er at avgiftsinnkreving ikke bør tillegges forsikringsnæringen. Om næringen likevel skal pålegges oppgaven, er det i så fall ønskelig at oppgaven blir håndtert av Trafikkforsikringsforeningen på vegne av næringen, sier direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge. 

De frykter at det kan avgrense konkurransen i markedet om forsikringsnæringen får ansvar for innkreving av avgifter, samt at det vil bli vanskeligere å bytte forsikringsselskap og sammenligne forsikringspriser på tvers. Avgiftsinnkreving vil også kreve store investeringer i teknologiløsninger og kundeservice, og gi økt risiko for underforsikring hos kundene, mener Finans Norge. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også