Fremtind har avdekket 12 prosent flere svindelsaker i 2021

Fremtind avdekker stadig flere svindelforsøk – i fjor endte en avdekning med 75 dagers fengsel for svindleren.
Roy-André Sørheim Lyngbø, leder for utredning i Fremtind. | Foto: Fremtind
Roy-André Sørheim Lyngbø, leder for utredning i Fremtind. | Foto: Fremtind

I 2021 avdekket Fremtind 12 prosent flere svindelsaker enn året før. Sakene utgjorde krav på til sammen 120 millioner kroner. Fremtind forklarer at de aldri har hatt så mange svindelsaker og de er redd det kan være store mørketall.

– Flere og flere krav sendes inn digitalt, og det er enkelt å lage dokumenter og hente bilder fra internett som ikke er deres, sier talsperson for forsikringssvindel i Fremtind, Roy-André Sørheim Lyngbø, til Aftenbladet.

Han er redd det kan være store mørketall. Langt fra alt blir avdekket. I fjor avdekket Fremtind 12 prosent flere svindelsaker enn året før. Sakene utgjorde krav på til sammen 120 millioner kroner.

Fremtind trekker frem et eksempel i Aftenbladet. I fjor vår kom det inn en melding om en totalskadet forsterker fra en kunde. Vedlagt kravet lå det som tilsynelatende så ut som en kvittering for kjøpet. Der kom det frem at forsterkeren kostet nesten 90.000 kroner. Kvittering viste seg å være et kjøpstilbud. I tillegg lagde kunden en fiktiv rapport fra verkstedet til butikken.

– Vi fant ut at kunden hadde skrevet forhandlerens navn feil, og ifølge butikken jobber det heller ingen med navnet som var påført i rapporten. De hadde heller ikke hatt noen forsterker av den typen på verksted, sier Lyngbø til Aftenbladet.

Alle slike saker blir politianmeldt, og det viser seg ofte at forsikringssvindelen bare er ett av flere forhold. Mannen fra Nordland hadde også forledet ni personer til å betale ham penger for ulike varer som han ikke eide.

I tingretten erkjente han straffeskyld for samtlige forhold, og ble i november dømt til fengsel i 75 dager.

BankID og BankAxept fusjoneres raskere enn ventet

Rune Hvidsten vil reise søksmål mot ASbank etter avskjedigelse

ASbank: Styret tok beslutningen om avskjedigelse etter egne undersøkelser  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også