FinansWatch

Eiendomsmeglere reagerer på prisøkning i selgerforsikringer

Norges Eiendomsmeglerforbund mener det er urimelig at prisen på selgerforsikringer skal øke kraftig med ny avhendingslov.

Adm. dir. Carl O. Geving i Norsk Eiendomsmeglerforbund | Foto: Tommy Strømmen

I den nye avhendingsloven som er trådt i kraft er selgers ansvar for skjulte feil og mangler økt fremfor tidligere regler for å unngå at mange boligsalg ender med konflikt og tvister. Selger har nå et større ansvar for å sørge for en god tilstandsrapport for boligen som skal selges og vil holdes ansvarlig for skjulte feil og mangler som overgår 10.000 kroner.

Ifølge Norsk Eiendomsmeglerforbund har prisene på selgerforsikringer økt med 20 prosent siden den nye loven trådte i kraft. Det mener de er urimelig.

– Når lovgiver tvinger frem vesentlig bedre opplysninger ved hjelp av forskriftsmessige rapporter, faller risikoen for skjulte feil og mangler sterkt og det tilsier at forsikringspremien skal ned, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norsk Eiendomsmeglerforbund til Finansavisen

Han mener den nye loven også lemper mer ansvar over på dem som utformer tilstandsrapportene dersom skjulte feil og mangler avdekkes. Også dette tyder etter hans skjønn på at prisene heller burde ned.

– Selger kommer til å få et større ansvar, men er også vesentlig bedre beskyttet av regulerte tilstandsrapporter som de bygningssakkyndig står rettslig ansvarlig for utførelsen av. De forskriftsmessige rapportene avdekker vesentlige deler av det konfliktpotensialet som dagens selgerforsikringer er ment å dekke til det prisnivået som forbrukerne i dag betaler. Det er noe fundamentalt galt om prisene går opp når risikoen går ned, sier Geving.

Banksjef i Cultura Bank blir direktør for ny avdeling i Fremtind

Advokattopp starter hos Gjensidige

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch