FinansWatch

Dansk bransjeorganisasjon er skeptisk til norsk pensjonsordning

I løpet av 2021 har 1,5 millioner nordmenn fått sin egen pensjonskonto, hvor pensjonsopptjening fra både nåværende og tidligere jobber samles på et sted. Det er en ordning den danske bransjeorganisasjonen for forsikrings- og pensjonsselskaper, Forsikring & Pension, er skeptisk til.

Underdirektør i Forsikring & Pension, Karina Ransby. | Foto: PR/Forsikring & Pension

Gjennom ordningen Egen pensjonskonto, samles innskuddspensjonen fra private arbeidsgivere på én konto for norske arbeidstakere. Prosessen skjer automatisk. Forbrukerrådet har beregnet at forbrukerne vil spare opptil 800 millioner kroner hvert år med systemet med Egen pensjonskonto.

– Det har lenge vært et problem at administrasjonsgebyrene knyttet til små pensjonskapitalbevis spiser opp gevinsten av sparingen. Nå vil de fleste administrasjonsgebyrene forsvinne, sa fagdirektør Jorge Jensen i Finansportalen hos Forbrukerrådet, like før Egen pensjonskonto trådte i kraft i februar.

Hvis norske arbeidstakere ønsket å reservere seg mot sammenslåingen av pensjonskontoene, måtte de aktivt stoppe prosessen.

Ifølge den danske bransjeorganisasjonen for forsikrings- og pensjonsselskaper, Forsikring & Pension, er ikke det godt nok. Organisasjonen ønsker ikke en tilsvarende ordning i Danmark, det skriver Finans.

– Vi mener at de som ikke får reservert seg mot flytting av pensjoner fordi de ikke har åpnet en epost kan miste viktige rettigheter. Pensjonsselskapene gjør mye for å gjøre kundene oppmerksom på at de bør samle pensjonene sine. Det er ingen grunn til å endre det systemet vi har, sier underdirektør i Forsikring & Pension, Karina Ransby, til Finans.

Sjeføkonom i det danske forbrukerrådet Think, Morten Bruun Pedersen, mener at den Norsk modell ser «veldig spennende» ut, men understreker at det må sikres at kunden ikke mister rettigheter på en eventuell overføring.

Tall fra Forsikring & Pension viser at det er over 600.000 arbeidstakere i Danmark som har pensjonssparing hos flere selskap.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch