Fremtind: – Vi har nulltoleranse for svindel

En luksusveske, en diamantring og et par øredobber ble meldt frastjålet til forsikringsselskapet. Det opplyser forsikringsselskapet i en pressemelding.
Det var i fjor sommer at kunden meldte at en Yves Saint Laurent håndveske til nær 12.000 kroner, en kostbar diamantring og et par øredobber, til et samlet skadekrav på 35.650 kroner, var stjålet.
– Vår saksbehandler gjorde et søk på Finn.no og fant ut at tilsvarende veske lå ute til salgs, på samme adresse. Kunden erkjente til slutt at vesken ikke hadde blitt stjålet, og dermed sådde vi også tvil om også diamantringen og øredobbene var stjålet, uttaler Roy-André Sørheim Lyngby, leder for utredning i Fremtind, i meldingen.
Selskapet anmeldte kunden som endte opp med 15 dagers betinget fengsel og en bot på 15.000 kroner.
– Den domfelte er også naturligvis uønsket som kunde i Fremtind for all fremtid, skriver selskapet i pressemeldingen.
Lyngbø understreker at forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og fører til dyrere forsikring for alle.
– Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre. Derfor politianmelder vi alle svindelforsøk vi oppdager, uttaler han i meldingen.
– Når vi politianmelder alle svindelforsøk håper vi å skape en preventiv effekt. Vi tror det vil få folk til å tenke seg om en ekstra gang før de gjør seg til kriminelle, ofte for relativt små beløp. For de som blir domfelt er konsekvensene store, men det er rettferdig for majoriteten som ikke jukser, legger han til.
Selskapet opplyser at de avdekker forsikringssvindel for rundt 75 millioner kroner hvert år. I snitt ligger svindelsakene på livsforsikring på millionbeløp, mens tilfellene innenfor skadeforsikring ligger på rundt 200.000 kroner.
Fremtind henviser til dette utdraget fra dommen i tingretten der det står:
«Det taler for streng straff at forsikringsordninger bygger på tillit og finansieres av et fellesskap. Forsikringsbedrageri er også vanskelig å avdekke. De utgjør et betydelig samfunnsproblem og fører til at forsikringsutgiftene for allmennheten blir større enn de burde ha vært. Allmennpreventive hensyn veier derfor tungt og det er nødvendig med en følbar reaksjon for at straffen skal virke avskrekkende».