Insr-sjefen mener det hadde vært bedre å bli byttet ut selv

Konsernsjef Espen Husstad i Insr er fortsatt irritert over det han mener var en overreaksjon fra Finanstilsynets side.
Espen Husstad i Insr er fortsatt ikke fornøyd med Finanstilsynet i praksis tvinget frem et salg av kundeporteføljen til Storebrand. | Foto: Insr
Espen Husstad i Insr er fortsatt ikke fornøyd med Finanstilsynet i praksis tvinget frem et salg av kundeporteføljen til Storebrand. | Foto: Insr

I forkant av mandagens ekstraordinære generalforsamling der det skal vedtas at skadeforsikringsselskapet Insr selger mesteparten av kundeporteføljen går Insr-sjef Espen Husstad til et nytt angrep på Finanstilsynet i et debattinnlegg i Finansavisen.

Han mener at tilsynet gikk for langt da det i slutten av juni varslet at Insrs konsesjon som forsikringsselskap sto i fare.

- Som jeg har sagt gjentatte ganger. Vi har mange forbedringsområder og har gjort mange feil, men det mener jeg skal være tillatt og uten at det får konsekvenser som at man mister lisensen, sier Husstad til FinansWatch.

- Så lenge kundene er godt ivaretatt, og vi ikke har fått noen kritikk for det og vi i tillegg har vært solvente så er alvorlighetsgraden etter mitt syn ikke stor nok til å rettferdiggjøre virkemidlet.

Et alternativt tiltak

Husstad har forståelse for at tilsynet har reagert på feil som er blitt gjort i selskapet, for eksempel problemer med regnskapet og virusangrep som førte til problemer med rapportering av reassuransen. Og løfter selv frem et alternativt «straff» som han mener hadde vært rimeligere i forhold til selskapets utfordringer.

- De kunne ha byttet ut mig, for eksempel. Det hadde vært et eksempel på et mye mer adekvat tiltak enn å trekke lisensen dersom Finanstilsynet ønsket å gjøre noe, fortsetter Husstad.

Bruker Eidsvåg

I innlegget, som Husstad innleder med å dedikere et vers fra Bjørn Eidsvågs «Alt du vil ha» til Finanstilsynet, argumenterer han for at tilsynet er blitt alt for opptatt av å sikre finansiell stabilitet foran velfungerende markeder. «Summen av krav til kapital, risikostyring, kontroll og rapportering gjør det nesten umulig for oppstartsselskaper i vekst. Dette er krevende og uforutsigbart når regulerende myndighet fokuserer ensidig og handlekraftig på ett av to mål», skriver Husstad

Han er også oppgitt over at det i praksis mangler ankemuligheter når avstanden mellom selskap og tilsyn ble så stor som i dette tilfellet.

Hemmer konkurransen

Husstad mener Finanstilsynets holdning vil gå ut over konkurransen i markedet.

- Det er en viktig debatt som ikke har så mye med oss å gjøre. Det er ikke bra når markeder blir oligopolaktige. Hvordan sikrer du da innovasjon, nyskapning og at noen tester ut nye ideer, spør han.

I innlegget ser han med bekymring på at utfordrerselskaper som Troll, OBOS, DNB og Nemi er blitt borte at et nytt regulatorisk regime ble innført i 2016, det såkalte solvens2-regelverket. Han viser blant annet til at markedsandelen for «de øvrige selskapene» sank far 29,5 prosent i 2018 til 25 prosent i 2019.

- Nå finnes det kun noen få aktører igjen, og de har i stort sett spesielle relasjoner og et annet kommersielt utgangspunkt. Det gjør dessuten at ulike nyskapende distributørene får jo stadig færre alternativer å gå til, sier Husstad.

Han avslutter innlegget med å notere at «av hver 100-lapp som betales i forsikringspremie går bare drøye 50 kroner tilbake til forbrukerne i form av skadeutbetalinger» og spør om finansministeren synes det er en rimelig friksjonskostnad for finansiell stabilitet i forsikringsmarkedet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også