Apple og EU-kommisjonen enige: Vil tillate andre digitale lommebøker på iPhone

– Dette er fantastiske nyheter for fri konkurranse, sier Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay.
FRIERE KONKURRANSE?: – Vi ser frem til å konkurrere på like vilkår med Apple på mobilbetalinger, sier Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay. | Foto: Berit Roald / NTB
FRIERE KONKURRANSE?: – Vi ser frem til å konkurrere på like vilkår med Apple på mobilbetalinger, sier Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay. | Foto: Berit Roald / NTB

EU-kommisjonen har kommet til enighet med Apple om kontaktløs betalingsteknologi på iPhone for andre mobile lommebøker. 

Bakgrunnen for beslutningen er en langvarig rettslig tvist mellom Apple og EU-kommisjonen, der sistnevnte mente Apples nåværende praksis stred med europeisk antitrustlovgivning.

Den amerikanske teknologikjempen kan dermed ha unngått en større bot, i kjølvannet av den ferske overenskomsten som åpner opp for å gi tredjeparter tilgang til NFC-brikken inni iPhone-telefoner.

Beslutningen har vidtrekkende konsekvenser, blant annet for Vipps MobilePay i Norden.

– At Apple åpner for andre mobile lommebøker er veldig gode nyheter for forbrukere, bedrifter og innovasjon. Dette er en kamp vi har kjempet lenge, og vi ser frem til å konkurrere på like vilkår med Apple på mobilbetalinger. Avtalen mellom Apple og EU-kommisjonen er veldig positiv og gir oss muligheten til å konkurrere på like vilkår med Apple og andre leverandører, sier Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay.

– Nå er det opp til Apple å overholde avtalen med EU-kommisjonen. Vi forventer og regner med at de følger avtalen. Det er imidlertid ikke før vi eller en annen digital lommebok har lykkes med å lansere en konkurrerende løsning til Apple Pay på iPhone at vi kan si at markedet virkelig er åpent, sier Garborg.

Vipps-sjefen mener også beslutningen åpner for nye markedsmuligheter.

– Det er viktig for oss å være til stede i alle betalingssituasjoner, og vi vil nå endelig kunne lansere en løsning i butikk som forenkler betalingen for våre brukere. Vår ambisjon er å være ledende innen kontaktløs betaling i Norden, og vi jobber for fullt med å bygge en løsning som er brukervennlig og har konkurransedyktige transaksjonskostnader for butikkene. Vi har en ambisjon om å lansere en løsning innen utgangen av 2024, sier Garborg. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også