Finit vil tjene på førstegangskjøperes verdistigning

Et Oslo-basert fintech-selskap vil bidra med egenkapital til låntakere ved boligkjøp og tjene penger på verdistigningen.
Illustrasjonsbilde. Fintech-selskapet Finit vil hjelpe førstegangskjøpere inn i boligmarkedet som investor. | Foto: NTB
Illustrasjonsbilde. Fintech-selskapet Finit vil hjelpe førstegangskjøpere inn i boligmarkedet som investor. | Foto: NTB

Det Oslo-baserte oppstartsselskapet Finit vil gå inn som investor sammen med boligkjøpere for å hjelpe dem med egenkapital. Ifølge selskapet selv vil de gå inn som investor, ikke långiver til boligkjøperne.

Ifølge Finits hjemmesider skal boligkjøper stille med 5 - 10 prosent av egenkapitalen og Finit med resten slik at man oppnår de nødvendige 15 prosent for å få boliglån. Boligkjøperen blir hjemmelshaver for boligen, men det opprettes i praksis et sameie mellom Finit og boligkjøper, hvor Finit blir en passiv interessent.

Boligkjøper kan løse ut Finit når de har 15 prosent egenkapital selv. Det er en forutsetning at boligkjøper betaler avdrag på sin del av lånet, noe som uansett ikke er mulig med over 60 prosent belåningsgrad.

Når boligen skal omsettes igjen skal Finit løses inn som investor. Vilkåret er at Finit skal ha 2,5 ganger opprinnelig investering i avkastning. Så om Finit sitter på 10 prosent av eiendommen skal de har 25 prosent av avkastningen. Dersom avkastningen er negativ vil Finit også ta risikoen for dette.

Forretningsmodellen ble først omtalt av Shifter.

Krever kapital

For å skaffe kapital til sine investeringer i boliger vil Finit opprette et eget eiendomsfond som de søker institusjonelle investorer til. Målet er 13.000 kunder i løpet av fem år, som gir et behov for forvaltningskapital på over seks milliarder kroner. Men før man kan investere i fondet trenger Finit også investorer som vil investere i utviklingen og skaleringen av selve selskapet.

Finit vil kun investere i boliger i Oslo og pendlerkommunene rundt hovedstaden.

Kvinner i fondsforvaltning: – Vi er ikke øverst på likestillingspallen

KLP selger seg ut av amerikanske selskaper som de mener bryter med menneskerettigheter.

– Når du gjør noe du genuint tror er godt, forventer du ikke å få så mye kjeft

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også