FinansWatch

Varsler mulig regulering av finfluensere: – Vi må tette hull i regelverket

Finanstilsynet er bekymret over at stadig flere baserer investeringsbeslutninger på informasjon i sosiale medier. Nå varsles det strengere reguleringer.

Andre nestleder i justiskomiteen Peter Frølich (H) mener at en må gjennomgå reguleringen av finfluensere, som deler insisteringsråd i sosiale medier. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det har aldri vært flere unge i aksjemarkedet. Nå frykter flere at ferske småsparere ukritisk følger tips og råd såkalte finfluensere deler i sosiale medier, skriver E24.

– Forsterket bekymring

Uttrykket som er satt sammen av ordene «finans» og «influenser» har den siste tiden blitt brukt for å omtale personer med mange følgere i sosiale medier som legger ut tips relatert til personlige investeringer.

– Jeg har jo uttrykt bekymring tidligere, og den er nå forsterket, sier andre nestleder i justiskomiteen Peter Frølich (H).

– Både influensere og finansrådgivere er underlagt reguleringer. Nå må vi gjennomgå reguleringen av finfluensere, som er et helt nytt fenomen. Vi må tette eventuelle hull og gråsoner i regelverket, sier han.

– Underlagt Forbrukertilsynet

Finanstilsynet ser med bekymring på at flere baserer investeringsbeslutningene sine på kampanjer i sosiale medier, som inneholder villedende eller falsk informasjon, opplyser fungerende tilsynsdirektør Ann Viljugrein.

Hun påpeker at finfluenservirksomhet er underlagt markedsføringsloven, og at det er Forbrukertilsynet som har ansvar for dette, men understreker følgende:

– Rådgivning om investeringer i finansielle instrumenter på forretningsmessig basis kan bare utføres av verdipapirforetak etter nærmere angitte regler i verdipapirhandelloven.

– Hvordan klarer én person dette alene?

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB mener folk bør vite hvem de får råd fra. Han ville selv vært forsiktig med å ta imot investeringsråd fra personer i sosiale medier.

– Hos DNB sitter det hele team for å klare å analysere deler av markedet. Da må jeg spørre meg hvordan én person har tid til å gjøre inngående analyser av hele markedet alene, sa Korsberg Dalsbø til FinansWatch.

Bekymrer seg over ny trend i sosiale medier: – Vi har ingen planer om å gå i konkurranse med dem 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch