Konsulentselskap mener banker har utappet potensial i å støtte krypto-investorer

Konsulentselskapet PwC mener bankene bør legge til rette for at flere kan operere i desentraliserte finansmarkeder med større trygghet.
Konsulentselskapet PwC mener bankene bør gjøre forretning av krypto-investorer. | Foto: PWC / PR
Konsulentselskapet PwC mener bankene bør gjøre forretning av krypto-investorer. | Foto: PWC / PR

Desentralisert finans er finansielle markeder, som oftest basert på kryptovaluta, som ikke reguleres av én sentral juridisk enhet. I kryptovalutaens teknologi, blokkjeder, er det hele nettverket av mynt-eiere som regulerer økonomien.

I Norge har diskusjonene den siste tiden dreid seg om hvorvidt norske banker kan akseptere gevinst fra spekulasjon i kryptovaluta som innskudd på kunders kontoer. Årsaken er at hvitvaskingsreglene dikterer at man skal kunne dokumentere opphavet til pengene som settes inn, noe som kan være vanskelig med kryptovaluta.

Dette er reguleringsfloker som kan og må løses fra myndighetenes side. Men det er lite trolig at kryptovaluta vil minske i omfang, også i Norge. Og utviklingen går raskt.

Konsulentselskapet PwC skriver i et innlegg i DN at norske banker allerede nå bør se på hvordan de kan omfavne nordmenns interesse for kryptovaluta, siden deres kjernedrift vil bli utfordret av kommende måter å investere og låne penger på i desentralisert finans.

« Et naturlig startpunkt for bankene i dette markedet kan være å bidra til tryggere handel og oppbevaring. Per i dag er det lite hjelp å få om du benytter en egen «wallet» og mister passordet eller har en liten skriveleif i adressefeltet til mottager. Kundene er villige til å betale for at en bank kan gi dem mer trygghet», skriver Daniel Næsse, Fredrik Bruskeland og Even Tukun i PwC i innlegget.

En slik mulighet er å tilby såkalte «custodian services» til kundene, hvor man tar ansvar for å oppbevare kundens kryptovaluta på en sikker måte. Det finnes allerede norske aktører på området.

En annen mulighet er å selge sikkerhetsnett som ivaretar kundenes interesser dersom deres krypto-beholdninger skulle bli rammet av at en useriøs aktør i blokkjeden forsvinner eller feiler på annen måte.

«Bankene har enorm erfaring med sikre depot- og forvaltningstjenester og vi har høy tillit til dem. Det er et superfortrinn de bør bruke for å vinne kryptokundene allerede nå», skriver PwC.

DnB og Nordea EU-ledende på åpne banktjenester

Betalingsforetaket Bill Kill beholder konsesjonen

Få fintech-selskaper vokser seg store 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også