Facebooks egen kryptovaluta er «nesten klar»

Facebook selv sier Diem, kryptovalutaen de selv har utviklet, kan komme på markedet allerede i februar. Men ikke i Europa.
Arkivbilde. På et seminar i regi av Finans Norge sier Facebook at deres kruptovaluta Diem vil være klar for enkelte markeder i februar. Finans Norge holder til i Finansnæringens hus i Vika. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Arkivbilde. På et seminar i regi av Finans Norge sier Facebook at deres kruptovaluta Diem vil være klar for enkelte markeder i februar. Finans Norge holder til i Finansnæringens hus i Vika. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Kryptovalutaen Diem, som tidigere gikk under navnet Libra, skal ifølge Facebook selv være nesten ferdig for lansering i markedet.

– Vi er nesten klare, sier Julien Le Goc, direktør for policy i The Diem Association på seminaret «Nye smarte penger» i regi av Finans Norge.

Lanseringen vil ikke skje globalt, men innføres i flere og flere markeder over tid. Europa er en av regionene som må vente litt.

En stor del av motivasjonen for å lage Diem er å gi mennesker i vekstmarkeder tilgang til digitale banktjenester. I mange distrikter i utviklingsland er det vanskelig for mange å få tilgang til tradisjonelle banktjenester, men tilgang til internett og mobiltelefon er langt vanligere.

Gjennom en egen app vil 1,7 milliarder mennesker kunne ta i bruk Diem som valuta for overføringer og betalingsmiddel, hevder Favcebook.

Diem bruker naturlig nok blokkjedeteknologi som andre kryptovalutaer og er støttet av reserver av eiendeler og tradisjonell valuta. Blokkjeden er åpen slik at andre kan bygge tjenester og alternative valutaer på den.

Sentralbank-krypto

På Finans Norges seminar kom det også frem at det finnes over 50 prosjekter i verden om utvikling av digitale sentralbank-valutaer. Både Sverige og EU har kommet godt på vei med sine prosjekter, men også i Norge jobbes det med en egen «e-Krone».

– Det er ikke bare opp til Norges Bank om digitale sentralbankpenger skal innføres. Dette må behandles politisk og det må også lovendringer til hvis dette skal bli noe av. Norges Bank vil lage et så godt beslutningsgrunnlag som mulig gjennom dette prosjektet, sier Peder Østbye i Norges Bank.

Han sier det ikke er tanken at digitale sentralbank-kontanter skal erstatte sine tradisjonelle motstykker.

– Digitale sentralbankpenger vil uansett få en mindre rolle enn de kontopengene vi i dag har, men det vil være behov for digitale sentralbankpenger etter hvert som kontantene forsvinner, sier Østbye.

Eedenbull signerer avtale med australsk storbank

Et glemt passord gjør at Stefan ikke får tilgang til en kvart milliard i bitcoin

De norske kryptobørsene henter inn fersk kapital 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også