Kraftig økning i bruk av chatbots i bankene under koronakrisen

Norske banker melder om god hjelp fra rådgivningsrobotene (såkalte chatbots) når påtrykket fra kunder har vært stort i forbindelse med koronapandemien.
Flere norske banker melder at rådgivningsrobotene har vært til god hjelp når mange kunder har ringt på samme tid med de samme spørsmålene under koronapandemien. | Foto: Pixabay (illustrasjonsfoto)
Flere norske banker melder at rådgivningsrobotene har vært til god hjelp når mange kunder har ringt på samme tid med de samme spørsmålene under koronapandemien. | Foto: Pixabay (illustrasjonsfoto)

Robotene svarer bankkundene på spørsmål om avdragsfrihet, rentenedring, forsikring og avbestilling av reiser, det melder Finansfokus.

Avisen skriver videre at flere norske banker melder at rådgivningsrobotene har vært til god hjelp når mange kunder har ringt på samme tid med de samme spørsmålene under koronapandemien.

Travelt for Aino

Jan Thomas Lerstein, leder for fremvoksende teknologi i DNB, sier til avisen at de i ukene etter nedstengingen så en økning på rundt 40 prosent i bruken av rådgivningsroboten deres.

– Toppen var i uke 12 da 62.000 kunder benyttet seg av tjenesten. På en vanlig uke svarer vår chatbot Aino på i overkant av 35.000 samtaler. Etter påske har trafikken igjen stabilisert seg på rundt 35.000, sier Lerstein til Finansfokus.

– Erfaringen er at tjenestene er nyttige i en krisesituasjon der mange ringer samtidig, og mange av spørsmålene er de samme. Spørsmålene som økte mest i ukene etter korona var knyttet til forsikring og avbestilling av reiser, samt spørsmål knyttet til avdragsfrihet på lån, og renteendringer, legger han til.

– Mye skyldes korona

Kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i SpareBank1 SMN forteller til avisen at deres rådgivningsrobot opplevde en vekst på hele 86 prosent i antall henvendelser.

– Fra medio mars til utgangen av april hadde vår kjære Robot-Anne en økning på 86 prosent i antall henvendelser sammenlignet med samme periode i fjor. Mye skyldes korona, noe også at Robot-Anne er blitt videreforedlet i løpet av det siste året, sier Tronstad til avisen.

– Stor økning

Også Falk Tewes, leder for innovasjon i Sparebanken Sogn og Fjordande, melder om en økning på opp til 40 prosent.

– Det er det samme her som hos de andre, en stor økning. Ofte stilte spørsmål chatboten svarer på er om lån, mulighet til å utsette betaling, og avdragsfrihet på lån, sier Tewes til Finansfokus og legger til:

– Mange har også ringt med spørsmål om å få satt ned renten. Når vi har sett at behovet for svar på samme type spørsmål har økt, har vi satt i gang videreutvikling av chatboten sammen med leverandøren av tjenesten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også