Nå skal Sparebank 1 skanne ansiktet til alle som søker BankID

Sparebank 1 Østlandet, Vipps, Mobai, NTNU og det belgiske universitetet KU Leuven har over tid forsket på en løsning for å raskt og enkelt verifiserer passbilder ved en ansiktskanner.
Målet har vært å utvikle en teknologi som øker sikkerheten og reduserer sjansen for identitetstyveri. Sparebank 1 Østlandet viser til forskning som viser at mennesker kan ha opptil 40 prosent feilrate når vi skal gjenkjenne personer vi ikke kjenner fra før.
Nå er teknologien klart til å rulles ut til alle av Sparebank 1s filialer på Østlandet.
– Vi er veldig fornøyde med løsningen vi har utviklet i samarbeid med våre leverandører, og den er nå i daglig bruk i våre filialer. Planen fremover er å finslipe løsningen sammen med Mobai, før vår felles ambisjonen er å kunne tilby den også til andre banker, sier Dag Arne Hoberg, direktør for innovasjon og forretningsutvikling i Sparebank1 Østlandet.
– Et nyttig produkt for norske banker
Når kunder fremover henvender seg til Sparebank1 Østlandet for å søke om BankID vil banken, i tillegg til å lese av data i passet ved bruk av en skanner, også gjennomføre en ansiktsgjenkjenning som analyserer ansiktet ditt for å sikre at du faktisk er den personen som er avbildet i passet.
Dermed vet banken med nær 100 prosent sikkerhet at kunden ikke prøver å bruke falsk identitet.
Det er det norske teknologiselskapet Mobai som står for den teknologiske utviklingen. Mobai er eksperter på ansiktsgjenkjenning og har utviklet algoritmer for å gjøre en slik verifikasjon så sikker som mulig.
De har jobbet sammen med en annen av bankens leverandører – nederlandske Keesing Technologies, som i Norge forhandles av Risk Information Group (RIG).
– Det er interessant for oss å jobbe med Mobai og se at norske ressurser sammen kan lage en løsning som er fullt på høyden både hva teknologi og brukeropplevelse angår. Dette er et nyttig produkt for norske banker og andre som vil benytte seg av sikker verifikasjon av identitet, og det kommer bare til å bli viktigere fremover, sier Preben Fjeld i Risk Information Group.