Sterk inkassoøkning – spesielt blant unge

Inkassoselskapet Kredinor opplever en sterk økning i antall bolig- og billån som går til inkasso. – Konkurstallene viser en bekymringsfull trend, sier administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen. 
BEKYMRET: Kredinor-sjef Klaus-Anders Nysteen er bekymret over de ferske konkurstallene. | Foto: Robert Eik
BEKYMRET: Kredinor-sjef Klaus-Anders Nysteen er bekymret over de ferske konkurstallene. | Foto: Robert Eik

Økningen i inkassosaker er spesielt stor for aldersgruppen under 33 år, hvor det ifølge Kredinor er en inkassoøkning på mellom 15 og 20 prosent, sammenlignet med samme tid i fjor. 

– Det har åpenbart en sammenheng med stadig høyere rente i kombinasjon med den generelle prisveksten, sier administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen til DN.

Økningen i inkassosaker i personmarkedet er særlig stor for boliglån, med en økning på 42 prosent målt i kroner. For billån er økningen 32 prosent.

Negativ sparerate gjør at privatpersoner nå tærer på bufferne, og det er tegn til økende problemer for folk med høye renteutgifter, påpeker Nysteen. De opplever at situasjonen for foretakene er enda mer krevende enn for husholdningene. Sammenlignet med perioden januar–april i 2022 er veksten i antall saker på 22 prosent. Målt i kronebeløp er økningen på 39 prosent. 

– Det er mørkere utsikter i næringslivet nå. Vi ser det særlig innen bygg og anlegg og innen servering og varehandel. Disse bransjene sliter mer enn vi har sett på lenge. Det er ekstremt lite nybygging, og det er dermed risiko for at dette kan slå ut i økt ledighet. Og konkurstallene viser en bekymringsfull trend. Høsten kan bli tøff, slår Nysteen fast.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter