Utvalg skal sikre et godt framtidig betalingssystem

Regjeringen har satt ned et offentlig utvalg som skal se på hvordan vi kan sikre trygge og enkle betalinger for alle fremover. 
UTVALG: – Dette blir en bred og god gjennomgang for å sikre et godt betalingssystem for fremtiden, for samfunnet og for den enkelte i hverdagen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Terje Pedersen / NTB
UTVALG: – Dette blir en bred og god gjennomgang for å sikre et godt betalingssystem for fremtiden, for samfunnet og for den enkelte i hverdagen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Terje Pedersen / NTB
av SYNNØVE PRYTZ BERSET

Utviklingen på betalingsfeltet går raskt og er preget av internasjonalisering og nye aktører og betalingsmåter. Samtidig har bruken av kontanter falt over mange år. 

En bred gjennomgang

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) understreker viktigheten av at folk også i fremtiden skal kunne betale på en trygg og enkel måte. 

– Det er store muligheter i teknologien, samtidig som vi må ivareta også de gruppene som synes den digitale overgangen er krevende. Dette blir en bred og god gjennomgang for å sikre et godt betalingssystem for fremtiden, for samfunnet og for den enkelte i hverdagen, sier ministeren i en pressemelding. 

Selv om kontantbruken i en normalsituasjon er lav, har kontanter viktige funksjoner i betalingssystemet i dag, og egenskaper som andre betalingsmidler ikke har, blant annet når det gjelder finansiell inkludering og beredskap. På den annen side er kontanter forbundet med risiko for blant annet hvitvasking, ran og arbeidslivskriminalitet. 

Samtidig kommer nye aktører og nye typer betalings- og verdioppbevaringssystemer til, som kan bidra til innovasjon og økt effektivitet, men også gjøre det utfordrende å sikre tilstrekkelig nasjonal styring og kontroll med viktig infrastruktur dersom private aktører blir dominerende. 

Mange hensyn å ta

Den ovenfornevnte utvalget skal gjøre en helhetlig vurdering av betalingsfeltet, inkludert kontantenes rolle. Utvalget består av fagpersoner med bred kompetanse og erfaring, blant annet fra bankvirksomhet, betalingsinfrastruktur, finansiell inkludering og beredskap.

– Dette er noe som handler om din og min hverdag, vi er alle avhengige av betaling og betalingsløsninger. Utvalget som nå settes ned, har bred kompetanse, og jeg er sikker på at utvalgets arbeid vil gi oss et solid grunnlag for å kunne ta gode valg om fremtidens betalingssystem, som ivaretar alle de ulike hensynene som vi må ta, sier Slagsvold Vedum. 

Utvalget skal levere sin utredning innen 15. november 2024, og består av: 

Direktør Torbjørn Hægeland, Oslo (leder)

Forskningssjef Maria Bartnes, Trondheim

Daglig leder Eivind Gjemdal, Oslo

Professor Hilde Hauge, Bergen

Eldreombud Bente Kristin Lund Jacobsen, Ålesund

Administrerende direktør Lisbet Karin Nærø, Bergen

Førsteamanuensis Espen Sirnes, Tromsø

Spesialrådgiver Kjetil Gåsemyr Staalesen, Oslo

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også