Ektepar klager Monio inn til Finansklagenemnda etter konkurs

Et ektepar som stilte eiendommen sin som sikkerhet for et utbyggingsprosjekt mener Monio ikke har oppfylt sin informasjonsplikt til dem om låntakers økonomiske situasjon. 
Marius Dybdahl er adm. dir. i Monio. | Foto: Monner Crowd
Marius Dybdahl er adm. dir. i Monio. | Foto: Monner Crowd

Ekteparet Kulseth i Nittedal inngikk sommeren 2020 en avtale med en arkitekt om bygging av tre boliger på ekteparets eiendom. De skulle selv overta den ene boligen, mens de to andre skulle selges, skriver E24

For finansieringen av prosjektet stilte ekteparet eiendommen sin som sikkerhet for et lån på 17 millioner kroner gjennom folkefinansieringsplattformen Monio. 

I mai 2022 måtte arkitekten slå seg selv konkurs. Eiendommen ble solgt for 15 millioner kroner og ekteparet satt igjen uten hverken hus, eiendom eller penger. 

Nå har ekteparet klaget Monio inn til Finansklagenemnda, hvor de krever 8,5 millioner kroner i erstatning, som tilsier verdien av eiendommen før prosjektet startet.

Ekteparet mener Monio burde ha forstått at prosjektet var risikabelt underveis og at kostnadene til prosjektet kom til å bli høyere enn antatt. Men i stedet for å stoppe prosjektet ga Monio topplån til arkitekten utover de økonomiske rammene som stod i låneavtalen. 

– Ganske tidlig i prosjektet må Monio ha blitt klar over at prosjektet ville koste langt mer enn de 17 millionene i avtalen. Prosjektet burde da vært stanset for å unngå ytterligere tap. I stedet ble det utbetalt flere lån, sier Kulseth til E24.

Monio sier til E24 at de ikke har mottatt noen klage fra Finansklagenemnda ennå. 

Styreleder i Monio og konserndirektør for teknologiutvikling og forretningsprosesser i Sparebank 1 SR-Bank, Glenn Sæther, sier det er iverksatt et arbeid i Monio for å rydde i rutinene etter flere negative medieoppslag den siste tiden. 

– Som styreleder er jeg svært opptatt av at Monio utøver god forretningsskikk og ivaretar alle interessene til brukerne av plattformen. Derfor har vi satt i gang et arbeid for ytterligere å forbedre rutiner, styrke internkontroll og systemer for risikostyring, skriver Sæther i en e-post til E24.

Sparebank 1 SR-Bank eier 100 prosent av aksjene i Monio. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter