Baltzersen om usikkerhet rundt overkapitalisering: – Kanskje ikke det som bør volde mest bekymring

Finansforbundets sjeføkonom, Sven Eide, skrev denne uken et innlegg i DN om usikkerhet rundt Finanstilsynets «Finansielt utsyn», og at tilsynet deretter fulgte opp med en forventning om at banker skulle ta høyde for dårligere tider i sin kapitalplanlegging.
«Finanstilsynets oppfordring om å bruke både belte og bukseseler skaper usikkerhet». Slik starter Eide sitt innlegg, som mener at Finanstilsynet indirekte sier at bankene må ha større kapitalbuffere enn hva de allerede er pålagt å ha.
– Bør Finanstilsynet bekymre seg for at bufferne tas i bruk i en krise? Det er nettopp det bufferne er til for, sier Eide.
Baltzersen svarer
I et svarinnlegg både publisert i DN og på Finanstilsynets egne nettsider, svarer nå Baltzersen på spørsmålene til Eide.
Baltzersen trekker frem krigen i Ukraina, virkninger av koronapandemien og høy inflasjon som grunner til stor økonomisk og finansiell usikkerhet. Han peker videre på at Finanstilsynet heller ikke er alene om å varsle om usikkerhet.
Baltzersen skriver at tilsynet forventer at banker vektlegger nødvendig handlingsrom for å kunne opprettholde normal utlånsaktivitet i nedgangsperioder, og at kapitaliseringen understøtter tilgangen til kapitalmarkeder.
Til slutt skriver Baltzersen at norske banker har svært god lønnsomhet i europeisk sammenheng og at soliditeten er god, men at den ikke skiller seg vesentlig fra det europeiske gjennomsnittet.
– En eventuell fare for overkapitaliserte norske banker, som synes å uroe Finansforbundets sjeføkonom, er kanskje ikke det som bør volde mest bekymring, avslutter Baltzersen.
Relaterte artikler:
ESRB anbefaler tiltak for å håndtere sårbarheter
For abonnenter