SMN svindlet av vikar - regner med at 50 millioner er tapt

En vikar tok ut 75 millioner kroner fra Sparebank 1 SMN. Nå regner banken med at i overkant av 50 millioner kroner er tapt.
En vikar skal ha underslått penger i SMN for 75 millioner kroner. | Foto: Sebastian Holsen
En vikar skal ha underslått penger i SMN for 75 millioner kroner. | Foto: Sebastian Holsen

Sparebank 1 SMN politianmeldte torsdag 19. januar en vikar for grovt underlag. Banken avdekket forholdet selv gjennom egne kontrollfunksjoner, og nå har politiets etterforskning bekreftet at det er underslått i underkant av 75 millioner kroner.

Nå skriver SMN i en børsmelding at de regner 50 millioner kroner av de 75 millionene som tapt.

– Banken er rammet av alvorlig økonomisk kriminalitet. I tillegg oppleves et grovt tillitsbrudd, gjennom at siktede har misbrukt sin tilgang til systemer for egen vinning og i tillegg manipulert våre kontrollfunksjoner, sier konserndirektør Rolf Jarle Brøske i SMN.

Midlene ble overført til bankkontoer i andre banker i Norge, før de ble videresendt ut av landet. Pengene skal i hovedsak ha blitt investert i verdipapirer og finansielle instrumenter med svørt høy risiko, skriver banken.

– De siste to ukene har banken samarbeidet tett med Politiet for å bidra til etterforskningen, og sikre så mye som mulig av midlene. Dessverre må vi konstatere at en stor del av pengene som er underslått har gått tapt etter det som ser ut til å være ville spekulasjoner i utlandet, sier Brøske.

Siktede førte tilbake noe av pengene før pågripelsen, som gjør at netto beløp ført ut av banken er i overkant av 66 millioner kroner. Politiet har siktet i overkant av 15 millioner kroner i Sverige. Det betyr ut ifra de opplysningene som nå skal være kjent, at det er i overkant av 50 millioner kroner som er gått tapt av beløpet.

Sparebank 1 SMN oppgir at banken har forsikringer som dekker økonomisk kriminalitet, med en egenandel på 5 millioner kroner.

– Vi har nå etablert god oversikt over hendelsesforløpet, og har iverksatt flere strakstiltak. I tillegg er banken i gang med et omfattende arbeid for å vurdere ytterligere tiltak. Vi har også god dialog med Finanstilsynet, sier Brøske.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også