Tror ikke shoppingfall påvirker rentebanen – ennå

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med 3,6 prosent fra november til desember 2022, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå. 
Foto: Handelsbanken
Foto: Handelsbanken

Fra oktober til november viste tallene en økning på 0,8 prosent.

– Desember har som regel vært en nedgangsmåned for detaljhandelen de siste årene. Det er fordi stadig mer av julehandelen legges til november, når det er tilbudskampanjer som Black Friday og Black Week, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas i SSB.

Han peker også på mindre kjøpekraft på grunn av høyere priser og lånerenter som en viktig årsak til nedgangen i desember. 

Nedgangen gjaldt i de fleste næringene i detaljhandelen. Verst gikk det ut over elektronikkbutikker og dagligvarebutikker. 

Nedgangen i detaljhandelen er høyere enn ventet. DNB Markets og Danske Bank spådde en nedgang på én prosent fra november, mens Handelsbanken ventet et fall på 0,5 prosent. Flere Sjeføkonomer tror likevel at renta skal videre opp. 

Sjef økonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier til E24 at en nedgang som er større enn ventet kan signalisere at omslaget i økonomien er her. DNB holder på prognosen om at renta skal opp til 3,25 prosent, men utelukker ikke at rentebanen flater ut dersom nedgangen i detaljhandelen fortsetter.

Også seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken tror Norges bank fortsatt vil heve renta i mars. 

– Det var ventet negative tendenser i detaljhandelen. Vi ser for oss at fallet fortsetter fremover, men ikke nødvendigvis ikke så store fall. Dersom detaljhandelen faller fritt kan det gjøre utslag på renteutsiktene, men ikke slik det er i dag, sier Midtgaard til DN


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også