Fasmer tror på enda flere fusjoner fremover

Bank-Norge fusjonerer som aldri før. Konsernsjef i SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer blir gjerne med på festen. 
Arkivbilde. Konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i SR-Bank. | Foto: Sparebank 1 SR-Bank / PR
Arkivbilde. Konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i SR-Bank. | Foto: Sparebank 1 SR-Bank / PR

I et intervju med Dagens Næringsliv forteller konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer om sitt syn på konsolidering i banksektoren fremover. Det har lenge vært kjent at mange norske banker strever med å oppfylle alle reguleringskrav fordi de krever kompetanse som driver opp kostnadene til bankene. 

– Jeg tror det er først nå vi ser effekten av at det regulatoriske regimet blir så omfattende og så ressurskrevende å håndtere at du er nødt til å ha en viss størrelse for å håndtere det kostnadsmessig, sier Fasmer til DN.

Både Sparebank 1 og Eika er allianser som er tuftet på stordriftsfordeler og kostnadsfordeling på områder hvor det er hensiktsmessig. Likevel ser vi at mange mindre banker har slått seg sammen de siste årene, for å lettere kunne håndtere kapitalkrav og etterlevelsesarbeid. 

I enkelte tilfeller kan fusjonerte banker også bli store nok til å bli IRB-banker, med interne risikomodeller som grunn for kapitalkravene. Det gir store fordeler i konkurransen med de såkalte standardbankene, som har sjablonbaserte kapitalkrav. 

I likhet med Schilbred Fasmer har flere større banker, som SMN og Sparebanken Vest, sagt til FinansWatch det siste året at de gjerne er med på flere sammenslåinger. Fasmer tror fusjoner fungerer best der partene er jevnstore. 

– Så langt ser vi i stor grad at det er mindre banker som har funnet sammen. I veldig stor grad er det jevnbyrdige banker størrelsesmessig. I så måte tror jeg at SR-Bank er en attraktiv partner for de bankene som er av litt større størrelse, sier Fasmer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også