FinansWatch

Politisk uenighet om Norges Banks rolle i grønn omstilling

SV vil gi sentralbanken mandat til å forsere en grønn omstilling av økonomien. Det er ikke regjeringspartiene helt enige i.

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ifølge finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, er det på høy tid at Norges Bank blir involvert i den grønne omstillingen av norsk økonomi.

– Det er på høy tid å gi sentralbanken i oppdrag å jobbe for grønn omstilling av økonomien. Det er den viktigste jobben i norsk økonomi de neste årene, og da må både finans- og pengepolitikken ha det øverst på agendaen, sier Kaski til DN.

Hun mener Norges Banks styring av stabil inflasjon, lav arbeidsledighet og finansiell stabilitet må gjøres med grønn omstilling i mente. Blant annet mener hun at økte rente kan hemme investeringer i grønn omstilling, som igjen påvirker arbeidsledighet og strømpriser.

– Rentesettingen er ett hensyn i dette, men sentralbanken kan også stille klimakrav til bankene når den gir dem finansiering, gjøre det dyrere for banker med utlån som er knyttet til utslipp, og sette klimarisiko i finansmarkedene i større fokus, sier Kaski.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er imidlertid ikke enige i dette.

– Jeg er skeptisk til å legge til flere elementer i mandatet. Norges Bank forvalter et mandat der den skal jobbe for lav og stabil inflasjon, lav arbeidsledighet og for finansiell stabilitet. Dette er viktig for helheten i samfunnet og gir fundamentet for å utøve politikk, blant annet for en grønn omstilling, sier finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad til DN.

Også Frode Jacobsen i Arbeiderpartiet mener hensynet til sentralbankens uavhengighet er ekstra viktig i disse tider, og at klimapolitikken bør føres separat fra sentralbankens mandat.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch