FinansWatch

Bærekraftsansvarlig i Sparebank 1 Nord-Norge: – Ansvaret for bærekraft hører hjemme på styrets bord

– Bærekraft og klimarisiko er ikke noe man kan velge å forholde seg til eller ikke, advarer Ragnhild Dalheim Eriksen, bærekraftsansvarlig i Sparebank 1 Nord-Norge. Hun er bekymret for hvordan næringslivet forholder seg til bærekraft.

Ragnhild Dalheim Eriksen, bærekraftsansvarlig i Sparebank 1 Nord-Norge. | Foto: Marius Fiskum

Dalheim Eriksen, som også er medlem i Verdipapirlovutvalget, viser i et innlegg hos nordnorskdebatt.no i juni, til at svar som kommer frem i Forventningsbarometeret for Nord-Norge, tyder på at nordnorsk næringsliv ikke mener klimarisiko har noen betydning for deres strategiske arbeid. Dette gjelder 41 prosent av respondentene, ifølge Dalheim Eriksen.

Svarene fra næringslivet er bekymringsverdige, mener hun:

– Bærekraft og klimarisiko er ikke noe man kan velge å forholde seg til eller ikke. Det er tvert imot et ansvar som hører hjemme på styrets bord.

Videre skriver hun at klima-og naturkrisen er en varslet krise, og at næringslivet treffes av klimarisiko i dobbel forstand; fysiske klimaendringer og endrede krav i møtet med det grønne skiftet.

– Helt nye krav til kundene

– For bankene medfører dette at det etter hvert må stilles helt nye krav til kundene. Bankene må nemlig ha detaljert kunnskap om de aktivitetene som skal finansieres følger bærekraftstandarder eller ikke. Dette vil påvirke forretningen til bankene, og næringslivet som vil ha sine aktiviteter finansiert i fremtiden, skriver hun.

– Haster

– Fremover forventes det konkrete tall på hvordan en virksomhet bidrar til å redusere sin negative påvirkning på miljø og samfunn. For større bedrifter skal dette synliggjøres også i regnskapstallene. Derfor må bærekraft på styrets bord, og det haster, skriver Dalheim Eriksen i nordnorskdebatt.no

Inkludering av atomkraft og naturgass i EU-taksonomien skaper reaksjoner

Ratingselskap: Felles standard for ESG-rapportering går med museskritt

Bærekraftsleder mot nordisk banksektor: – Like mye et finansimperativ som et moralsk imperativ


Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch