Høland og Setskog Sparebank saksøkt etter at enkeltpersonforetak satt igjen med 31,8 millioner kroner i gjeld

Høland og Setskog Sparebank ble saksøkt av kvinnen bak et enkeltpersonforetak som satt igjen med 31,8 millioner kroner i gjeld til banken etter et strandet prosjekt. Banken skulle avsluttet lånet tidligere mente kvinnen. Høland og Setskog Sparebank avviste alle krav.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Et enkeltpersonforetak skyldte Høland og Setskog Sparebank 31,8 millioner kroner etter at et prosjekt banken finansierte strandet. Nylig møttes de to partene i Romerike og Glåmdal tingrett. Indre Akershus Blad omtaler dommen.

Kvinnen bak enkeltpersonforetaket forsøkte å starte opp et fritidssenter, med campingplasser, hyttetomter, utleieleiligheter, båtplassutleie, kafé med mer på en eiendom hun eide. Banken har finansiert prosjektets siden det startet i 2005. Kvinnen ønsket å kjøre prosjektet fullt ut mens sparebanken mente hun burde konsentrere seg om salg av hyttetomter og et minimum av campingplasser.

I 2018 strandet prosjektet og kvinnen satt igjen med 31,8 millioner kroner i gjeld til banken. Eiendommen ble tvangssolgt til banken og et selskap der banken er innehaver. Etter salget satt kvinnen igjen med drøye 8 millioner kroner i restgjeld samt et krav fra Skatteetaten på rundt 2,4 millioner kroner.

Kvinnen mente at Høland og Setskog Sparebank skulle stoppet prosjektet tidligere og saksøkte banken og ville ha erstatning for restlånet, momskravet og framtidig tapt arbeidsinntekt. Høland og Setskog Sparebank avviste alle krav.

Dommeren mente at gjeldsbyrden kvinnen pådro seg er til å undres over og påpeker at hun viste dårlig kontroll, både på økonomien spesielt og prosjektet generelt.

Retten mente at det likevel ikke kan konstateres erstatningsbetingende atferd for banken, verken enkelthendelser, enkelttidspunkt eller samlet vurdert. Dommerne påpeker også at banken ga klare beskjeder og krav rundt videre framdrift. Banken vant fram på alle punkter og kvinnen ble dømt til å betale saksomkostninger på rundt 500.000 kroner.

Indre Akershus Blad har vært i kontakt med advokaten til kvinnen som sier at de vurderer å anke dommen. Bankens advokater ønsker ikke å kommentere dommen overfor lokalavisen.

DNB tapte milliardsøksmål mot Skatteetaten – tror de vinner ankesaken

Forsøkte å lure forsikringsselskap

To menn dømt til fengsel for bedrageri mot Husbanken

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også