SDC mener samarbeidet med Lokalbank-alliansen gjør produktet deres bedre tilpasset Norge

SDC mener samarbeidet med de ti bankene i Lokalbank-alliansen har gjort systemene deres bedre egnet for det norske markedet.
– Vi er totalleverandør av kjernesystemer til Lokalbank-alliansen. Blant annet har vi utviklet et kredittsystem sammen med norske Stacc. Det gjør at vårt produkt er godt tilpasset andre banker i Norge, forklarer områdedirektør for salg, kundekontakt og fellestjenester i SDC, Stig Valderhaug, til FinansWatch.
Han mener at eierstrukturen og tjenestetilbudet fra SDC gjør kjernesystemet deres attraktivt for banker.
– Vi er så godt som heleid av våre kunder og det reflekteres i produktet vårt. I tillegg mener vi at prisene våre er konkurransedyktig. SDC har kostnadsdeling og for 2022 er 92 prosent av våre planlagte utviklingsaktiviteter fellesnordiske, noe som betyr at vi deler kostnad på tvers av alle våre kunder uavhengig av marked, sier Valderhaug.
Dedikerte norske medarbeidere
I desember 2020 annonserte de rundt 50 bankene i Eika Gruppen at de bytter kjernesystemleverandør fra SDC til Tietoevry. Styreleder i Eika Gruppen, Hans Kristian Glesne, uttalte i en pressemelding at bytte ville føre til kostnadseffektivisering, styrket utviklingskraft og økt strategisk fleksibilitet.
De ti bankene i Lokalbank-alliansen startet med å løsrive seg fra Eika Gruppen i 2018. Styreleder i alliansen, Bjørn Asle Hynne, påpekte ovenfor FinansWatch i fjor sommer, at en av grunnene var høye IT-kostnader. De ti bankene reforhandlet avtalen med SDC og valgte dem som totalleverandør.
– For oss har hovedfokus vært å få et rimeligere alternativ til IT-plattformen Eika Gruppen hadde. Vi har nå tegnet en avtale med SDC som gir oss det. Vi skal bruke kjernesystemet deres med noen standardiserte plugins. Det er en løsning vi er godt fornøyd med, sa Hynne til FinansWatch.
Med fatning
Valderhaug forklarer at SDC tok det avsluttede samarbeidet med Eika Gruppen med fatning og at de nå ser fremover. Han påpeker at Lokalbank-alliansen er en viktig partner og at SDC har dedikerte medarbeidere som sørger for at alle systemer til enhver tid er oppdatert til det norske lovverket og hvordan norske tilsynsmyndigheter tolker det. SDC har rundt 750 ansatte og hovedkontor i Danmark. De leverer kjernesystemer og andre IT-løsninger til banker i Norge, Sverige, Færøyene og Danmark.
– Stort sett reguleres banker i Europa av EU-regelverk med enkelte lokale tilleggsregler. Der det er små forskjeller er gjerne på hvordan tilsynsmyndighetene tolker lovverket. Vår oppfatning er at det meste er likt i Norden, spesielt hvis man sammenligner Nordiske land med andre land som Tyskland og England, påpeker Valderhaug.
I samtaler med andre banker i Norge
Nylig signerte den norske spareforeningen Forsvarets Personellservice en avtale med SDC om å levere kjernesystem til dem. Valderhaug i SDC påpeker at det er flere spareforeninger som vil kunne dra nytte av systemene fra SDC. Men han påpeker at SDC også er i kontakt med andre banker i Norge.
– Det er for tidlig å si noe om hvilke banker vi er i samtaler med, men jeg vil betegne dialogen som god, smiler Valderhaug.
Undersøkelse: Sparebankene vil dele ut minst 1,8 milliarder i år
Økokrim kommer til å støtte bankene hvis de tar initiativ til å endre lovverket for bedre AML-arbeid