Finansavisen: AS Sparebank betalte provisjon direkte til Solberg

For å få et lån i Askim og Spydeberg Sparebank mener Borge Røsen at han måtte betale Henning Solberg provisjon, og at penger ble utbetalt uten låneavtale.
Askim og Spydebergs kontor i Askim. | Foto: Sebastian Holsen
Askim og Spydebergs kontor i Askim. | Foto: Sebastian Holsen

I den siste saken hos Finansavisen rundt forholdene i Askim og Spydeberg Sparebank skriver avisen nå om Borge Røsen. Forretningsmannen trengte at banken tok over engasjementene på grunn av en stor ekspansjon i sitt selskap. Det forteller han at Henning Solberg ordnet delvis, og at selskapet selv fikset resten.

I avtalen skal Henning Solberg ha krevd tre millioner kroner i provisjon for å ha ordnet låneforholdet, som var 10 prosent av finansiert beløp fra Askim og Spydeberg.

Pengene hevdes av Finansavisen å ha blitt utbetalt fra Askim og Spydeberg Sparebank, uten låneavtale, til en klientkonto hos advokat Sølve Herdal (Solbergs advokat). Og videre skal Solberg ha tatt en provisjon på én million kroner. Ytterligere provisjoner skal ha blitt utbetalt direkte fra banken til Solberg, for så å bli lagt til saldoen på Røsens lån i banken.

Ingen av partene har kommentert saken, foruten advokat Hans Kristian Skarpholt, som er advokaten til den suspenderte banksjefen Rune Hvidsten. Han skriver til Finansavisen:

«Banken har aldri operert via låneagenter. Hvilken eventuell avtale tipsere og lånetager har hatt seg imellom har han ikke kjent til. Banken har kun utbetalt lån til låntagers disposisjon etter innvilget lånesøknad. Innvilgede lån disponeres kun etter forutgående betalingsanvisning fra lånetager. Provisjonsutbetalinger har derfor selvsagt heller aldri vært aktuelt».

Saken er en av mange saker som involverer Askim og Spydeberg Sparebank, den suspenderte banksjefen Rune Hvidsten og Henning Solberg. Som FinansWatch tidligere har skrevet ble Hvidsten suspendert etter flere medieoppslag om mulig blanding av private affærer med bankens fra Hvidstens side.

Banker har hyret inn konsulentselskapet BDO for å gjennomgå rutiner og for å avdekke om noe ulovlig har funnet sted.

Lokalbank ruster seg for mer risiko-oppfølging

Henning Solberg mener Rune Hvidsten ikke kan klandres

Østbergs-konkurs mulig årsak til Askim og Spydebergs tapsavsetninger 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også