Sparebank 1 SMN har sett sparetrenden ta av under pandemien

Banken har rundt 215.000 privatkunder i Midt-Norge og engangskjøp i fond har økt nesten 500 prosent siden 2018.
Privatøkonom Eldar Rønning hos Sparebank 1 SMN. | Foto: SpareBank 1
Privatøkonom Eldar Rønning hos Sparebank 1 SMN. | Foto: SpareBank 1

Lokalavisen Trønder-Avisa har tatt en prat med privatøkonom Eldar Rønning hos Sparebank 1 SMN om sparetrenden man har sett de siste to årene.

Rønning forteller til avisen at de har sett en økning innen sparing i aksjefond, og spesielt etter at pandemien kom til landet. Han påpeker at SMN, som andre store aktører i bransjen, lenge har anbefalt kundene sine å komme i gang med fast langsiktig sparing.

Opp 477 prosent

Engangskjøp gikk opp med 477 prosent blant Sparebank 1 SMN sine kunder fra 2018 til oktober 2021. Spareavtaler gikk opp med 268 prosent i samme periode, opplyser Trønder-Avisa.

– Det eskalerte veldig da pandemien slo inn. Folk fikk færre ting å bruke penger på da det ble færre middager ute, færre utenlandsreiser og mer hjemmekontor. De fleste av oss har fått bedre råd. Det er selvfølgelig mange som også er rammet av pandemien i form av permitteringer, men flesteparten ser ut til å ha fått mindre å bruke penger på, sier Rønning.

Flere kvinner

I økningen ser SMN at det er flere kvinner som har kommet til. Med en økning på 19 prosent i perioden for antall kunder som har sparing i fond, er økningen størst hos kvinnene. For kvinner er økningen på 21 prosent.

Økningen for kunder med spareavtale er også størst blant kvinner, med en økning på 33 prosent.

– Dette har ført til at fordelingen blant våre kunder med spareavtaler er 47,8 prosent kvinner og 52,2 prosent menn, sier Rønning.

Ved utgangen av november måned var 267 milliarder kroner plassert i aksjefond av norske husholdninger. I mars 2020 var tallet 125 milliarder kroner, ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening, som NRK har hentet.

Foreningen opplyser at nesten hver annen nordmann nå sparer i aksjefond.

Fondskjøp for 350 millioner kroner på Kron i desember

Sparingen i aksjefond mer enn doblet siden før pandemien

Danske Bank etter Epsi-undersøkelse: – Ikke et resultat vi kan være fornøyde med 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også