Regnskap Norge anbefaler å vedta utbytte før nyttår

Det kan gi store forskjeller på utbytteskatten om du velger å vedta utbytte i 2022.
Administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge. | Foto: Regnskap Norge
Administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge. | Foto: Regnskap Norge

Regjeringen har foreslått en endring av utbytteskatten for personlige aksjonærer. Endringen betyr at skatten vil øke fra 31,68 prosent i 2021, til 35,20 prosent i 2022. Derfor anbefaler administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge å vedta utbytte i år.

– Den økte utbytteskatten regjeringen har foreslått kommer på toppen av økt formuesskatt. For mange eiere av små og mellomstore virksomheter over hele landet kan det være formålstjenlig å ta ut utbytte i år for å unngå økt utbytteskatt og samtidig ha råd til å betale økt formuesskatt, sier Aale-Hansen, i en pressemelding.

Han mener flere er nødt til å ta ut utbytte for å kunne betale formuesskatten, og derfor burde man gjøre det før 2022. For utbytteskatten har nemlig et skattemessig virkningstidspunkt.

– Hovedregelen er at utbytte skattemessig anses som utdelt på tidspunktet for generalforsamlingens beslutning. Så lenge utbytte er besluttet og vedtatt i 2021 skal det også tidfestes i 2021. Hvorvidt selve utbetalingen av utbyttet skjer før eller etter nyttår har ikke betydning for den skattemessige tidfestingen, sier Aale-Hansen.

Regnskap Norge presiserer også at det er enkelte ting man skal forholde seg til, om man velger å vedta utbytte nå. Som at aksjonæren må betale skatt på utbytte innen mai 2022.

Selv om Aale-Hansen forteller at det lønner seg å vedta utbytte før 2022, presiserer han at selskapet fortsatt må overholde aksjelovens regler for størrelsen på utbytteutdelingen.

Regnskap Norge oppgir forskjellen fra 2021 til 2022 på utbytte på én million kroner. I 2021 må man betale 316.800 i utbytteskatt, mens i 2022 må man betale 352.000 kroner i utbytteskatt. Det gir en differanse på 35.200 kroner.

Bank-topp avviser «skjønnmaling»

Sparebank 1 SR-bank: – Alt har gått stang inn

Finansforbundet er skuffet over statsbudsjettet: – Vi hadde ikke regnet med noe annet 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også