Nils Christian Øyen: – Stordriftsfordelene blant sparebankene har økt kraftig

Finansanalytiker i Sparebank 1 Markets, Nils Christian Øyen, har gjennomgått norske bankers økonomi for de siste 25 årene. Han har funnet klare trender i materialet.
Finansanalytiker i Sparebank 1 Markets, Nils Christian Øyen. | Foto: Sparebank 1 Markets
Finansanalytiker i Sparebank 1 Markets, Nils Christian Øyen. | Foto: Sparebank 1 Markets

Kostnadsprosenten har sunket kraftigere for de store sparebankene enn de små, mens rentemarginene til alle banker er kommet nærmere hverandre, det er funnene etter at finansanalytiker i Sparebank 1 Markets, Nils Christian Øyen, har gått gjennom norske bankers økonomi for de siste 25 årene.

– Stordriftsfordelene blant sparebankene har økt kraftig. På midten av 90-tallet kunne 11 prosent av forskjellene i kostnadseffektivitet mellom store og små sparebanker forklares med stordriftsfordeler. I dag er den forklaringsgraden gått opp til 64 prosent, sier Øyen til FinansWatch.

Tallene han har gått gjennom er fra Finans Norge og er kun for morbankene og justert for boligkreditt. Øyen understreker at det er vanskelig å si noe om konkrete banker på bakgrunn av tallene, men at de viser klare tendenser.

Kostnadsprosenten i norske sparebanker fra 1996 til 2020. | Foto: Sparebank 1 Markets
Kostnadsprosenten i norske sparebanker fra 1996 til 2020. | Foto: Sparebank 1 Markets
 

Akselererer

Blant annet viser tallene at stordriftsfordeler kunne forklarer 37 prosent av forskjellene i kostnadseffektiviteten mellom store og små sparebanker i 2015 og at den prosenten hadde steget til 64 prosent i 2020.

– Det viser at dette er en trend som akselererer, påpeker Øyen.

Han peker på at etterlevelsesarbeid koster mer for de små sparebankene enn for de store og at store sparebanker bedre har klart å hente ut effektivisering av digitaliseringen de siste årene.

– På midten av 90-tallet hadde både store og små sparebanker litt over 20 millioner kroner i utlån per ansatt. I dag har de 20 prosent minste sparebankene i snitt litt over 140 millioner kroner i utlån per ansatt og de ti største sparebankene har ett snitt på 235 millioner kroner utlån per ansatt, forklarer Øyen.

Utlån per årsverk i norske sparebanker. | Foto: Sparebank 1 Markets
Utlån per årsverk i norske sparebanker. | Foto: Sparebank 1 Markets
 

Tallene viser også at store banker tjener rundt dobbelt så mye per ansatt i forhold til de små bankene.

De små bankenes valg

Forskjellen i rentemarginer har også falt. På midten av 90-tallet hadde de 20 prosent minste bankene i snitt en rentemargin på 4,71 mot en gjennomsnittlig rentemargin på 3,66 prosent hos de 10 største sparebankene. I dag har de 20 prosent minste sparebankene en gjennomsnittlig rentemargin på 1,88 prosent mot 1,69 prosent blant de ti største bankene.

– Det viser at de små bankene har stadig mindre å gå på. Det tror vi vil føre til flere fusjoner i årene som kommer, sier Øyen.

Rentemargin i norske sparebanker fra 1996 til 2020. | Foto: Sparebank 1 Markets
Rentemargin i norske sparebanker fra 1996 til 2020. | Foto: Sparebank 1 Markets
 

Han viser til fusjonen mellom Sparebank 1 Nordvest og Surnadal Sparebank tidligere i år og intensjonsavtalene om fusjon mellom Sparebank 1 Sørøst-Norge og Sparebank 1 Modum og intensjonsavtalen mellom Romerike Sparebank og Blaker Sparebank.

– Hvor mange banker tror du vi har igjen om ti år?

– Det er nesten umulig å si. Hadde du stilt meg det spørsmålet for ti år siden, så hadde jeg nok trodd at det var flere sammenslåtte banker i dag enn det er. De små bankene er godt kapitalisert og utlånsvolumet deres vokser like fort om ikke fortere enn hos de store bankene. Det er ikke kritisk for dem om en fusjon skjer i år, til neste år eller om fem år. Men jeg er ganske sikker på at fusjonstakten vil akselerere i tiden fremover, sier Øyen.

Schilbred Fasmer: – Synd at det nå blir dyrere når ansatte må betale skatt av rabatten

Da Anne Kristin Hansen startet i bank ble hullkort brukt til å betale husleie: – Det har vært en voldsom utvikling

Finans Norge: – Det vil bli en hard kamp om hodene 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også