Finanstilsynet: Folks gjeldsgrad øker

En stor og økende del av nye lån med pant i bolig tas opp av låntakere som har høy samlet gjeld i forhold til brutto årsinntekt.
Nesten halvparten av lånevolumet i årets undersøkelse er gitt til låntakere med gjeld over fire ganger årsinntekt. | Foto: Colourbox
Nesten halvparten av lånevolumet i årets undersøkelse er gitt til låntakere med gjeld over fire ganger årsinntekt. | Foto: Colourbox

Dette går frem av Boliglånsundersøkelsen 2021 fra Finanstilsynet.

Nesten halvparten av lånevolumet i årets undersøkelse er gitt til låntakere med gjeld over fire ganger årsinntekt.

Mange tar også opp boliglån som utgjør en stor andel av boligens verdi (belåningsgrad). Den gjennomsnittlige gjeldsgraden hos låntakere som tok opp nye boliglån, økte til 347 prosent, ifølge Finanstilsynet.

Det er ni prosentpoeng høyere enn i 2020, og 29 prosentpoeng høyere enn i 2016, som er året før gjeldsgrad ble regulert i forskrift.

Gjennomsnittlig belåningsgrad er 65 prosent for nye nedbetalingslån i årets undersøkelse. Det er om lag samme nivå som de siste årene. For nye rammekreditter er låntakers gjennomsnittlige belåningsgrad 46 prosent, som er ett prosentpoeng lavere enn i 2020.

– Mange låntakere har både høy samlet gjeld i forhold til inntekt og boliglån som utgjør en høy andel av boligens verdi. Dette er bekymringsfullt, da disse låntakerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, sier direktør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud.

Kraftig boligprisvekst kan endre rentebanen – og øke tapene for bankene 

Dette sier de nye regjeringspartiene om finansbransjen 

Misligholdet av forbrukslån øker videre – spesialbankene ruster seg for økte tap  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også