FinansWatch

Mener bankene må ha lik praksis i tilbudet til flyktninger og asylsøkere

Flyktninger og asylsøkere med uavklart identitet, samt enslige mindreårige med begrensede tillatelser, har ikke identitetsdokumenter. Det gjør det vanskelig å bruke banktjenester, påpeker Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) sitter i justiskomiteen. | Foto: Venstre/Mona Hauglid

Det er ulik praksis i bankene i hvilken tilgang denne gruppen får til banktjenestene, skriver stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) i et skriftlig spørsmål i Stortinget til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Thorsvik, som sitter i justiskomiteen, vil vite hvordan statsråden vil sørge for at  «norske banker får en likere praksis som sikrer personer uten avklart identitet tilgang til grunnleggende banktjenester, herunder digitale banktjenester».

Hun begrunner spørsmålet med at flyktninger og asylsøkere med uavklart identitet, samt enslige mindreårige med begrensede tillatelser, ikke har identitetsdokumenter.

Hun viser til Finanstilsynets rundskriv «Veileder til hvitvaskingsloven», der det går frem at et gyldig oppholdskort kan gi tilgang til grunnleggende banktjenester.

«Likevel har bankene utviklet ulik praksis for hvilke tjenester personer med oppholdskort får tilgang til, hvor noen banker praktiserer regelverket mer restriktivt. Flere banker har de siste årene også strammet inn praksisen. Dette en i utgangspunktet vanskelig situasjon ytterligere, for mange av dem det gjelder», skriver Thorsvik.

Budsjettlekkasje: Husbanken får 2 milliarder mer til startlån for nye boligkjøpere

Den nye finanskomiteen er klar

Finansministeren svarer Frp om kontantløse kommuner 

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch