FinansWatch

Husholdningene har brukt pandemien til å spare penger

Aksjebeholdningen har nesten doblet seg fra første kvartal i 2020.

SSB: | Foto: Cornelius Poppe / NTB

Siden Norge stengte ned i mars 2020 har husholdningene spart penger. Det kan skyldes usikkerhet i fremtidig økonomi, eller at det rett og slett har vært lite å bruke penger på. Statistikk fra SSB viser en drastisk økning innen aksjebeholdningen siden første kvartal 2020, men også en økning innen bankinnskudd.

Etter et fall i mars 2020 økte verdien på børsen i alle de påfølgende månedene med unntak av september og oktober. Ved utgangen av 2020 eide 476.000 privatpersoner børsnoterte aksjer. I andre kvartal i 2021 hadde husholdningenes beholdning økt til 191,4 milliarder kroner, nesten en dobling fra bunnivået året før, som var på 101,5 milliarder kroner.

I tillegg til å ha økt aksjebeholdningen under pandemien, ble det også mer bankinnskudd.

Årlig økning i bankinnskudd var mellom 3,9 og 5,7 prosent fra desember 2016 til februar 2020. Nedstengingen i mars 2020 medførte en ganske kraftig økning. Fra april 2020 til februar 2021 lå den årlige veksten mellom 8,1 og 10 prosent. I år to av pandemien avtok veksten, men fremdeles er årsveksten mellom 6 og 7,6 prosent.

SSB anslår nå at veksten i bankinnskudd vil avta etter hvert som mer av samfunnet åpner igjen.

SSB: Marginalt rentefall på boliglån

Husholdningens gjeldsvekst uendret i august

SSB: Netthandel-rekord 

Mer fra FinansWatch

Vil refinansiere gjeld med stabil krypto

Fintech-selskapet Horde har initiert tjenesten Bustad, som gjør at gjeldstyngede huseiere kan selge ut deler av huset sitt for å betale ned på lån. Boligkjøpene finansieres av stablecoinen Bustad coin.

Disse bankene hever renten tirsdag

Etter at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng forrige uke har flere av Norges banker bestemt seg for å heve sine rentesatser.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch