FinansWatch

Sparebankene tar markedsandeler

At sparebankene tar markedsandeler i utlånsmarkedet kan være overraskende for enkelte, mener Deloitte.

Sparebankene gjør det bra. Her representert ved Surnadal Sparebanks filial i Trondheim sentrum. | Foto: Magnus Eidem

Fra 2010 til 2020 har sparebankene økt sin markedsandel med 4,5 prosentpoeng til 32,4 prosent.

– Sparebankene har tatt markedsandeler i utlånsmarkedet de seneste årene. Vi mener dette kan være overraskende for noen, da det er lett å få inntrykk av at forretningsbanker som har egne interne modeller (IRB) og digitale banker er de som tar markedsandeler, sier Kirsti Merethe Tranby, partner i Deloitte, til Finansavisen.

I en ny rapport fra Deloitte er konklusjonen at sparebankenes posisjon har holdt seg sterk. Deloitte har sett på sparebankenes utvikling fra 2010 og frem til i dag. Siden 2010 har den gjennomsnittlige årlige utlånsveksten til sparebankene vært 7,1 prosent. I samme periode økte totale utlån fra finansinstitusjoner med 5,7 prosent per år.

Ifølge rapportens hovedforfatter Rollef Øystein Krabberød (leder for finansindustri M&A i Deloitte Corporate Finance) ligger forklaringen i lavt rentenivå og veksten i boligpriser siden sparebankene har en høy andel av utlån mot privatmarkedet, hovedsakelig bolig- og fritidseiendom.

– Utlånsveksten har ført til at sparebankene har hatt en sterk utvikling i lønnsomhet, tross regulatorisk press og økende kostnader. Presset for fusjoner har vært tilsvarende lavt i denne perioden, sier Krabberød til Finansavisen.

Mer fra FinansWatch

Kredinor henter direktør fra Intrum

Ledergruppen som skal føre Kredinor og SpareBank 1-eide Modhi er klar, og Kredinor henter sin direktør for operasjonell drift fra en av konkurrentene.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch