DNBs resultat økte med over en halv milliard

Norges største finanskonsern kjenner optimismen «i alle deler av virksomheten».
Konsernsjef i DNB Kjerstin Braathen, her flankert av finansdirektør Ottar Ertzeid (t.v.) og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide, la frem resultatet for andre kvartal tirsdag morgen. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Konsernsjef i DNB Kjerstin Braathen, her flankert av finansdirektør Ottar Ertzeid (t.v.) og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide, la frem resultatet for andre kvartal tirsdag morgen. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

DNB oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 11,1 prosent i andre kvartal 2021, opp 2,4 prosentpoeng fra 8,7 prosent i samme periode i 2020. Dette nivået nærmer seg lønnsomheten banken hadde mot slutten av 2019, da styringsrenten var på et mer normalt nivå.

Resultat etter skatt i andre kvartal ble 6432 millioner kroner, opp 548 millioner fra 5019 millioner i samme periode i fjor. Resultat per aksje ble 4,01 kroner.

Konsernets netto renteinntekter i kvartalet ble 9409 millioner kroner, mot 9451 millioner i andre kvartal 2020. Rentemarginen i kvartalet ble 1,36 prosent, mot 1,42 prosent i fjor.

Utlånsveksten de siste 12 månedene ble 2,9 prosent. Veksten siste kvartal ble 1,4 prosent i personmarkedet og 2,7 prosent i bedriftmarkedet. Målsettingen er en årlig vekst på tre til fire prosent.

– Selv om vi ikke har lagt pandemien helt bak oss ennå, er optimismen definitivt tilbake i næringslivet og norske husholdninger. Vi merker vekst i alle deler av banken, og jeg kan ikke huske et kvartal med tilsvarende høy kundeaktivitet langs hele bredden av vårt tjenestespekter. Jeg er glad for at kundene velger DNB i enda større grad enn før når vi nå rigger oss for mer normale tider, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

Det er også svært høy aktivitet i kapitalinnhenting og andre inntektsbringende aktiviteter som eiendomsformidling, fondsforvaltning og forsikringssalg. Provisjonsinntektene til DNB økte med 486 millioner, eller 20,3 prosent fra i fjor. De endte på 2883 millioner kroner.

Tilbakeførte avsetninger

De to første kvartalene av 2020 var preget av tapsavsetninger for DNB. Pandemien var fremdeles i begynnelsen og det var ventet at mange ville få økonomiske problemer. I andre kvartal i år kunne DNB tilbakeføre 833 millioner kroner i tapsavsetninger, mens de i fjor gjorde avsetninger på 2,1 milliarder kroner.

Utbytte

Resultat per aksje økte med 31 prosent fra samme kvartal i fjor og banken mener den er i god posisjon til å utbetale utbytte. Styret har fått fullmakt til å utbetale et utbytte på inntil ni kroner per aksje for året 2020, men utbetalingen vil ikke komme før etter utgangen av tredje kvartal.

Flere nøkkeltall:

  • Driftsresultat før nedskrivinger av skatt utgjorde 7,6 milliarder kroner (8,4)
  • Resultatet for kvartalet var 6,4 milliarder kroner (5,0)
  • Resultat per aksje var på 4,01 kroner (3,06)
  • Egenkapitalavkastningen var 11,1 prosent (8,7)
  • Kostnadsgrad var 44,4 prosent (40,4)
  • Ren kjernekapitaldekning (CET1) var 19,1 prosent (18,2)

Halvårstall

Resultat før skatt ble 12.317 millioner kroner i første halvår 2021, en økning på 3297 milloner fra samme periode i fjor. Egenkapitalavkastningen ble 10,5 prosent, opp fra 7,6 prosent.

Netto renteinntekter falt med 1207 millioner kroner i perioden, sammenlignet med fjoråret. Første halvår i fjor var tiden da styringsrenten i Norge ble satt til null, så det er naturlig at renteinntektene var høyere i den perioden.

Komplett Bank avtaler salg av misligholdte lån

Finanstilsynet med uvanlig kritikk på kunderisiko-området 

Økokrim-rapport: Bankansatte hjelper kriminelle 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også